Evenimentul Zilei > Actualitate > Adevărata identitate națională a lui NICOLAE TESLA
Adevărata identitate națională a lui NICOLAE TESLA

Adevărata identitate națională a lui NICOLAE TESLA

Marele savant şi inventator Nicolae Tesle – pe românește – sau Nikola Tesla – cum a rămas în istoria științei – s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicai Mandici.

Numele iniţial de familie era Drăghici, dar el a fost înlocuit în timp, prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher – adică teslari. Mama lui Tesla era româncă și ea, după nume. Henri Coandă îl prezintă pe marele inventator Tesla ca român din Banatul sârbesc, dar realitatea era că prietenul său Nicolae era istro-român din Croaţia. Astfel, când zici Nicolae Teslea (1856- 1943), te gândeşti la istro-românul, născut în Croația, devenit cetăţean american, omul de ştiinţă şi inventatorul prolific în domeniul electro şi radiotehnicii. Noi, românii, l-am cam uitat…

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.