Aderarea României la Schengen, benefică și pentru Republica Moldova. De unde vin avantajele

Aderarea României la Schengen, benefică și pentru Republica Moldova. De unde vin avantajele Spaţiul Schengen. Sursa foto: © Maren Winter | Dreamstime.com

Și Republica Moldova are de câștigat după ce România a aderat la spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene. Iar asta se va vedea în relațiile pe care agenții economici din Basarabia le au cu cei din țara vecină, după cum a explicat analistul politic Ion Tăbîrță.

Pe cale maritimă va creșe rulajul de mărfuri maritime în portul Constanța. Analistul a precizat că sunt chiar anumite estimări că, în următorii 10 ani, vor exista anumite creșteri ale PIB al României, datorită acestei aderări, deși parțiale.

Ce avantaje va avea Republica Moldova după intrarea României în Schengen

Cât despre Republica Moldova, toți cei care sunt conectați cu România vor avea avantaje economice.

„Toți cei care călătoresc cu avionul vor avea anumite avantaje după eliminarea anumitor bariere”, a spus Tăbîrță, conform unica.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând cu data de 31 martie, a fost luată de Consiliul Uniunii Europene la 30 Decembrie 2023, după o perioadă îndelungată de abținere a Austriei și a Țărilor de Jos.

România a intrat în spațiul Schengen cu 17 aeroporturi și 4 aeroporturi maritime. Statul român și cel bulgar nu au intrat cu drepturi depline în spațiul european de liberă circulație, din cauza opoziției Austriei din Consiliul JAI.

După lungi negocieri și presiuni din partea Parlamentului și a Comisiei Europene, Viena și-a schimbat poziția în favoarea guvernelor de la București și Sofia. Cancelarul Karl Nehammer susține că țara noastră nu poate intra în Schengen pentru că nu poate asigura securitatea granițelor terestre ale UE în fața migrației ilegale.

Ce măsuri de securitate vor fi

În acest context, chestorul de poliție Cornel Laurian Stoica, conducătorul Poliției de Frontieră, a explicat care vor fi măsurile de securitate pe care vameșii, polițiștii, jandarmii și trupele speciale le vor pune în practică după 31 martie, odată cu intrarea în Air Schengen.

Chestorul evidențiat că aderarea în spațiul european de liberă circulație nu înseamnă că fluxul de pasageri din aeroport va trece nestingheriți prin terminale. Dimpotrivă, șeful Poliției de Frontieră a subliniat că structurile subordonate Ministerului de Interne pot efectua controale inopinate în cazul în care au anumite suspiciuni.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro