Pentru prima dată în 30 de ani, Germania alocă 2% din PIB pentru apărare

Pentru prima dată în 30 de ani, Germania alocă 2% din PIB pentru apărare armata germania / Sursă foto: Dreamstime

Germania a notificat NATO cu privire la intenția sa de a aloca cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuieli de apărare.

Pentru prima oară în ultimele trei decenii, Germania va aloca 2% din PIB pentru apărare.

Sumă record pentru Germania

Germania a alocat puțin peste 2% din PIB pentru apărare, ceea ce reprezintă o premieră pentru ultimele decenii, conform relatării DPA. Potrivit agenției de presă DPA, Berlinul a informat NATO că va aloca 2,01% din PIB pentru apărare în 2024, echivalentul a 73,41 miliarde de dolari.

Această sumă reprezintă un record absolut pentru Germania. Arhivele NATO indică faptul că ultima dată când Germania a cheltuit 2% din PIB-ul său pentru apărare a fost în 1992. În timpul Războiului Rece, bugetul pentru apărare al Germaniei depășea în mod obișnuit 3% din PIB, precizează DPA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre NATO va fi discutată în timpul unei reuniuni a miniștrilor Apărării, ce va avea loc joi la sediul NATO de la Bruxelles. Se preconizează că aproximativ 20 din cele 31 de state membre ale Alianței vor atinge nivelul de 2% din PIB alocat bugetului apărării în acest an.

MIM-104 Patriot, sistem de rachete sol-aer, principalul de acest tip folosit de Armata Statelor Unite și de mai multe națiuni membre NATO. Este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare ale NATO într-o posibilă confruntare militară cu Rusia.

MIM-104 Patriot, sistem de rachete sol-aer, principalul de acest tip folosit de Armata Statelor Unite și de mai multe națiuni membre NATO. Este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare ale NATO într-o posibilă confruntare militară cu Rusia. Sursa Foto -Dreamstime

Germania vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu

„Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase”, a declarat Boris Pistorius în cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.

„Nu putem ignora această dezbatere. Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină”, a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar.

Se dorește creșterea bugetului pentru apărare

Boris Pistorius, ministrul german al apărării, a subliniat la începutul lunii februarie necesitatea consolidării Bundeswehr-ului, armatei germane, și, în consecință, a majorării cheltuielilor pentru apărare.

În același timp, ministrul a apreciat faptul că Germania a atins pentru prima dată în decenii obiectivul NATO, care prevede ca statele membre să aloce cel puțin 2% din bugetul lor pentru apărare. Cu un buget federal pentru apărare în valoare record de 72 de miliarde de euro, procentul ajunge la 2,1%, a explicat Boris Pistorius.