Basarabia, o istorie falsificată. Un istoric avertizează. Propaganda rusească lucrează

Basarabia, o istorie falsificată. Un istoric avertizează. Propaganda rusească lucrează

Istoricul Mugur Andronic a explicat că Basarabia s-a confruntat întotdeauna cu vecinătatea nefastă a Rusiei. Istoria a fost mistificată, iar propaganda lucrează în continuare.

Basarabia, un trecut agitat, un teritoriu greu încercat, din cauza amestecului Rusiei. Un istoric din Suceava, Mugur Andronic, a explicat că de-a lungul timpului, istoria a fost grosolan falsificată. Iar problemele nu s-au încheiat și continuă și astăzi.

„Moldova, încă de la formare, încă din secolul XIV, a însemnat români, pentru că sutele de sate care s-au format după 1359 sunt făcute cu elementul acesta din Maramureș și din Transilvania. Au fugit de acolo, cum fug astăzi românii, basarabenii și alte neamuri est-carpatice, la o viață mai bună."

Istoricul Mugur Andronic consideră că de-a lungul timpului, s-a dorit rusificarea spațiului dintre Prut și Nistru prin promovarea multiplelor falsuri și manipulări. „Istoria se repetă”, a spus scriitorul, în cadrul unu interviu acordat pentru jurnaltv.md.

Istoricul Mugur Andronic, despre istoria falsă din Basarabia

El a avertizat că tot ce vine de la Moscova, la nivel declarativ, ar trebui să ridice mari semne de credibilitate. Pentru că ține de propagandă și intoxicare la nivel public.

Când mai vedeți declarații de la Moscova, gândiți-vă că este totul pe invers. De exemplu, Zaharova, de care efectiv mi-e greață: „Actuala guvernare românizează Republica Moldova”. Cum să românizeze dacă noi suntem români de la început? Putin, practic în stilul rusesc, întotdeauna a învârtit lucrurile ca să bage lumea în ceață, în așa fel încât să explice de ce e război. Mai nou, el zice că e eliberare națională. Care eliberare națională? Că tot așa a fost și cu Basarabia în 1944."

Mugur Andronic a transmis un mesaj pentru basarabenii care își mai aduc aminte cu nostalgie de perioada în care făceau parte din Uniunea Sovietică.

„Oameni buni, știu că este foarte greu să înțelegeți și să acceptați că ați trăit într-o minciună totală, pentru că pe timpul sovietic un „celovek” câștiga zece ruble, dar un om liber din Europa de Vest, Uniunea Europeană, câștiga un salariu de opt ori mai mare și pleca și în concedii și avea și mașină și tot așa mai departe. Întoarcerea în trecut înseamnă întoarcerea spre rău”. A conchis istoricul, conform sursei citate.