Evenimentul Zilei > Justitie > Lovitură dură pentru Adamescu! CEDO nu-l scapă de mandatul de arestare
Lovitură dură pentru Adamescu! CEDO nu-l scapă de mandatul de arestare

Lovitură dură pentru Adamescu! CEDO nu-l scapă de mandatul de arestare

CEDO a respins plângerea lui Alexander Adamescu împotriva mandatului de arestare în lipsă emis de autoritățile române în martie 2016. În prezent, Adamescu locuiește în Londra, oraș din care face toate demersurile pentru a nu fi extrădat.

Alexander Adamescu este refugiat la Londra, unde se luptă în instanță să nu fie extrădat în România. Acesta a făcut o plângere la CEDO în care reclama faptul că mandatul de arestare in contumacie pentru dare de mită a fost emis într-o „manieră discreționară”, fără să existe probe. Adamescu a susținut și că nu ar fi fost motive să se ceară arestarea lui după 2 ani de la deschiderea anchetei și că instanța nu ar fi luat în calcul să emită o măsură preventivă mai ușoară în privința lui.

De asemenea, Adamescu s-a plâns și de faptul că nu ar fi avut suficient timp la dispoziție pentru a-și pregătei apărarea în fața cererii DNA de arestare preventivă și că autoritățile române au comis abuzuri împotriva familiei sale cu scopul de a elimina companiile lor de pe piață.

CEDO i-a respins însă ca inadminsibilă plângerea, în unanimitate. Magistrații Curții europene a drepturilor omului au concluzionat că scopul mandatului de arestare a fost acela de a-l aduce pe Adamescu în fața unei instanțe și că reclamantul nu a dovedit „dincolo de orice dubiu rezonabil” că mandatul de arestare a fost emis ca să fie eliminat de pe piață, informează Realitatea.

Magistrații au stabilit că procurorii români au prezentat dovezi în fața unei instanțe naționale, care să susțină acuzațiile de mită și fraudă.

Anul trecut, Adamescu a stat mai bine de jumătate de an într-o închisoare londoneză, fiind arestat după ce instanţa britanică a descoperit că acesta a folosit, în cadrul procesului de extrădare, un document fals, atribuit Administraţiei Penitenciarelor din România.

Alexander Adamescu este vizat în România de un mandat de arestare pentru dare de mită emis în martie 2016. El l-ar fi ajutat pe tatăl lui să mituiască mai mulţi judecători de la Tribunalul Bucureşti astfel încât companiile familiei să intre şi să fie menţinute în insolvenţă.

Judecătoarea Philippa Whipple, de la Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie, a decis, pe data de 6 martie, înlocuirea măsurii de arest preventiv a lui Alexander Adamescu şi deţinere a acestuia în închisoarea Wandsworth cu alte masuri judiciare şi plata unei cauţiuni de 435.000 lire sterline. 

Acesta a fost arestat şi încarcerat pe data de 26 martie 2018, în baza unei sentinţe a judecătorului John Zane, de la Westminster Magistrates Court. Judecătorul a decis extrădarea sa în România şi a reținut în sarcina lui Adamescu şi bănuieli temeinice de obstrucţionare a justiţiei prin folosirea de documente falsificate.