Evenimentul Zilei > Social > Ada Solomon, primul producător român în cursa pentru OSCAR
Ada Solomon, primul producător român în cursa pentru OSCAR

Ada Solomon, primul producător român în cursa pentru OSCAR

„Toni Erdmann”, coprodus de Ada Solomon, intră în cursa pentru OSCAR la categoria cel mai bun lungmetraj străin la cea de-a 89-a ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film, eveniment ce va avea loc pe 26 februarie.

Lungmetrajul, coprodus de Ada Solomon, filmat aproape integral în România, este singura peliculă lansată în 2016 inclusă în TOP 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture.
"Pentru mine este extraordinar că peste 700.000 de spectatori din Germania şi peste 500.000 de spectatori din Franţa au făcut cunoştinţă prin intermediul filmului cu o seamă întreagă de actori români, cât şi cu un personaj cheie al acestei poveşti: oraşul Bucureşti. Sunt mândră că am fost parte a acestei experienţe şi sper că voi mai avea parte de proiecte de asemenea forţă",  a declarat producătorul Ada Solomon. „Toni Erdmann” a fost proiectat în premieră mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde a impresionat atât presa de specialitate, cât şi spectatorii, fiind filmul cel mai apreciat de critici şi jurnalişti. Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69 ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D'Or, potrivit sursei citate.
"Toni Erdmann" spune povestea lui Winfried, un tată excentric, ajuns la pensie şi pus mereu pe glume, care hotărăşte să îi facă o vizită surpriză fiice sale, Ines, o femeie de carieră serioasă, care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti.
Hi Film Productions precizează că Variety, prestigioasa publicaţie americană, consideră că cel de-al treilea lungmetraj al lui Maren Ade, "un studiu unic al relaţiei tată – fiică, înstrăinaţi unul faţă de celălalt, dar deopotrivă depresivi", este un "triumf uman, hilar".
Din distribuţia filmului fac parte Peter Simonischek şi Sandra Huller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Putter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş.