Acuzațiile unui ONG: Muștarului vândut în România ar avea foarte puține boabe de muștar

Acuzațiile unui ONG: Muștarului vândut în România ar avea foarte puține boabe de muștar Sursa foto: 86143261 © Tycoon751 | Dreamstime.com

Un ONG din România susține că a analizat muștarul vândut în România și că acesta ar avea un conținut de boabe, semințe sau făină de muștar foarte mic.

InfoCons susține că a realizat un studiu a tipurilor de muștar care se găsesc pe rafturile din România. Produsele cu până la 6 E-uri ar avea un conținut slab de boabe, semințe sau făină de muștar. Acestea nu ar depăși 55%, în timp ce sarea s-ar găsi într-o cantitate de până la 6,5 grame.

Boabele, semințele sau făina de muștar sunt ingrediente principale în acest preparat. Cu toate acestea, ele se găsesc într-o proporție de 10, până la 55%. În urma studiului pe mai multe sortimente de muștar, specialiștii au descoperit următorul procentaj:

  • 0,01% din preparatele studiate au 55% boabe de muștar;
  • 0,01% au 50% boabe de muștar;
  • 0,01% au 46% boabe de muștar;
  • 0,05% au 10% boabe de muștar.

Făina de muștar se găsește într-o proporție și mai mică comparativ cu boabele, astfel că 0,27% au 20% făină de muștar, iar 0,01% au în componență doar 10% făină de muștar. În cazul a 37% dintre sortimentele analizate, acestea nu au menționat nimic despre proveniența ingredientului principal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aditivii alimentari sunt regăsiți în 88% dintre produsele studiate. Numărul de E-uri variază între zero și șase astfel:

  • 1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 9% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 31% din produse au în compoziție 2 E-uri;
  • 27% din produse au în compoziție 1 aditiv;
  • 12% din produse nu au în compoziție E-uri.

Potrivit studiului făcut public de InfoCons, 59.09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni / beta-caroten (E160a). Guma xantan (E415) se găsește în componența a 32,95% dintre produsele studiate. 23.86% din muștarul care se vinde în România conține acid citric (E330) și 23.86% au avut în componență riboflavina (E101).

Valorile nutriționale regăsite în muștar

Produsele studiate de InfoCons au avut pe etichetă informații nutriționale pentru 100 de grame de produs. Astfel, muștarul are următoarele valori:

  • valoare energetică: între 23 kcal și 290 kcal;
  • grăsimi: între 2.52g și 27g;
  • acizi grași saturați: între 0g și 2.7g;
  • proteine: între 1.7g și 7.5g;
  • glucide: între 2.1g și 36g;
  • zaharuri: între 0.9g și 34g;
  • sare: între 0.82g și 6.5g.

Aromele precum miere, hrean sau mărar se găsesc, într-o porție de 100 de grame, în proporție de 0.1% și 15%.