Acuzaţii extrem de grave. Cum erau spionați jurnaliștii de către o mare agenție americană

Acuzaţii extrem de grave. Cum erau spionați jurnaliștii de către o mare agenție americană

Organismul de supraveghere internă al Agenției Naționale de Securitate a declarat marți că va investiga acuzațiile potrivit cărora agenția „a spionat membri ai presei americane”.

În urma afirmațiilor gazdei Fox News, Tucker Carlson, că NSA a încercat să-i închidă emisiunea, s-a declanşat o anchetă. Anunțul îl plasează pe inspectorul general al ANS în centrul unei probleme volatile din punct de vedere politic.

Conservatorii au cerut săptămâni întregi o anchetă în legătură cu afirmația lui Carlson conform căreia o mare agenție de spionaj americană a vizat jurnalistul de la Fox.

Biroul inspectorului general nu a identificat jurnalistul sau media care se află în centrul anchetei, dar decizia a fost anunţată la câteva luni după ce prezentatorul de la Fox News Tucker Carlson a declarat că a auzit de la un avertizor de integritate că NSA îi monitorizează comunicaţiile într-un efort de a scurge informaţii compromiţătoare şi a-l scoate de pe post.

Ne puteți urmări și pe Google News

NSA a luat măsura neobişnuită de a infirma public aceste alegaţii

„Această alegaţie este neadevărată. Tucker Carlson nu a fost niciodată o ţintă a Agenţiei şi NSA nu a avut niciodată planuri de a-i scoate programul din emisie”, a precizat NSA într-o postare pe Twitter.

Inspectorul general Robert Storch a precizat într-o declaraţie scrisă că biroul său examinează respectarea de către NSA a exigenţelor autorităţilor legale şi a politicilor şi procedurilor Agenţiei privind colectarea, analiza, transmiterea şi diseminarea activităţilor, inclusiv a procedurilor de demascare, şi dacă astfel de acţiuni au fost bazate pe consideraţii inadecvate.

Biroul inspectorului general a refuzat alte comentarii. Mai mult, The Wall Street Journal a citat o persoană neidentificată care a afirmat că ancheta are legătură cu Tucker Carlson. Fox News, o unitate a Fox Corp, este mulţumită să afle că presupusa supraveghere „va fi acum investigată independent”, a declarat un purtător de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al NSA a spus că agenţia „rămâne pe deplin angajată faţă de supervizarea riguroasă şi independentă asigurată de biroul Inspectorului general”, relatează Agerpres.