Acuzații de spionaj în Spania. Președintele Guvernului Cataloniei, Paz Esteban, victima Pegasus
- Maria Miron
- 7 iulie 2022, 16:11
Pere Aragones, președinte al Guvernului Cataloniei, o acuză pe fosta directoare a serviciilor secrete, Paz Esteban, dar și pe societatea israeliană NSO de spionaj, realizat prin intermediul programului Pegasus. Guvernul spaniol nu neagă acuzațiile, dar spune că operațiunile sunt legitime, căci exista un mandat în baza căruia au fost realizate interceptările.
Liderul regional catalan, Pere Aragones, acuză că a fost spionat de fosta șefă a serviciilor secrete spaniole, împreună cu societatea israeliană NSO, cea care a creat un program-spion, prin intermediul software-ului Pegasus, motiv pentru care miercuri, 6 iulie, Pere Aragones decide să depună o plângere penală.
Liderul separatiștilor catalani acuză Spania de spionaj
Cererea a fost înaintată unui tribunal din Barcelona, denunțând fapte „de intruziune neautorizată în material informatic, interceptare ilegală de comunicaţii şi spionaj informatic”. Conform plângerii, telefonul mobil al lui Aragones a fost interceptat în ianuarie 2020, pe când era vicepreşedinte al regiunii separatiste, existând suspiciunea că a fost spionat inclusiv după preluarea mandatului de preşedinte al administraţiei regionale, în luna mai 2021.
În aprilie 2022, organizația canadiană Citizen Lab publica un raport, în care erau invocate 60 de persoane, membri ai mişcării separatiste catalane, telefoane lor mobile fiind piratate între anii 2017 şi 2020, utilizând software-ul Pegasus.
Spania recunoaște faptele, dar spune că sunt în conformitate cu legea
Prin urmare, Guvernul Spaniei a recunoscut faptul că 18 separatişti, printre care Pere Aragones, au fost puşi sub ascultare, în baza unui mandat judecătoresc. Din acest motiv, separatiştii catalani amenință cu retragerea susţinerii Guvernului minoritar condus de Pedro Sanchez.
Pe 10 mai 2022, Executivul spaniol decidea să o demită pe Paz Esteban, prima femeie numită în conducerea Centrului Naţional de Informaţii (CNI), iar la finele lunii mai, Sanchez anunța reformarea serviciilor de informaţii, cu scopul de a „întări controlul judiciar” în ce privește ascultătorii.
Din această cauză, separatiștii regionali catalani au cerut „explicații” cu privire la „cine era la curent” cu respectivele interceptări. De aici, scandalul de spionaj a luat amploare, căci Guvernul a transmis faptul că telefoanele deținute de Pedro Sanchez şi alți miniştri au fost spionate, tot prin intermediul software-ului Pegasus. Executivul precizează faptul că se confruntă cu „un atac extern”, neștiind cine se află în spatele acestuia, dar au indicat către surse din statul Maroc, conform G4Media.ro.