Spania, lovită de un nou val de caniculă. S-au înregistrat 43 de grade Celsius la umbră

Spania, lovită de un nou val de caniculă. S-au înregistrat 43 de grade Celsius la umbră Căldură. Sursa foto: Arhiva EVZ

Spania este afectată de un nou val de caniculă, după două săptămâni în care temperaturile au fost suportabile. Acum au urcat din nou la peste 40 de grade Celsius. Temperaturile extreme sunt o consecință directă la încălzirii globale.

Spania se topește după ce este afectată de un nou val de caniculă extremă. În sudul țării se înregistrează temperaturi de 43 de grade Celsius, cele mai mari din ultimii 20 de ani.

Autoritățile din Spania au intrat în alertă încă din luna iunie, când au avut loc primele incendii. Și scum riscul de incendiu în zonele împădurite este foarte mare din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

Recomandări pentru populație

Dacă în ultimele două săptămâni temperaturile au fost cât de cât suportabile, începând de duminică un nou val de caniculă lovește Spania și în special regiunea Catalonia, potrivit Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Sănătății a făcut recomandări foarte clare oamenilor: să evite să iasă direct în soare în aceste zile, să închidă ferestrele pentru a nu permite căldurii să intre în casă și pe cât posibi, să meargă într-un spațiu cu aer condiționat.

Temperaturile au atins valori extreme, deoarece ploile din Mediteranăă s-au oprit, și nu mai este nimic care să alunge valul de caniculă. În plus, un nou val de căldură din Africa se îndreaptă către Europa.

Încălzire globală

Valurile de caniculă din ultimii ani sunt o consecinţă directă a încălzirii globale. Emisiile de gaze cu efect de seră cresc intensitatea, durata şi frecvenţa valurilor de caniculă, potrivit oamenilor de ştiinţă.

După 150 de ani în care au fost folosiți combustibili fosili extrem de poluanți,planetas-a încălzit cu 1,1 grade Celsius, fapt ce a dus la perioade de caniculă sufocante, seceta, dar și furturi și inundații cu efecte devastatoare.

În raportul său, publicat în august 2021, IPPC atrăgea atenţia asupra accelerării încălzirii globale, prezicând că pragul de +1,5 grade Celsius în comparaţie cu epoca preindustrială ar putea fi atins în jurul anului 2030.

Dacă nu se iau însă măsuri rapide de diminuare a poluării la nivel mondial această țintă de menținere a încălzirii globale la +1,5 grade Clesius nu va fi atinsă.

„Ne îndreptăm cu ochii închişi către catastrofa climatică şi dacă vom continua la fel, putem spune adio obiectivului de 1,5 grade Celsius. Cel de 2 grade Celsius ar putea fi de asemenea de neatins”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU. În cel mai catastrofal scenariu, încălzirea globală ar putea să depășească 3 grade Celsius.