Actorul Cornel Ciupercescu - chip și talent croite pentru istorie

Actorul Cornel Ciupercescu - chip și talent croite pentru istorie Cornel Ciupercescu / sursa foto: teatrul-evreiesc.com.ro

Actorul Cornel Ciupercescu - chip și talent croite pentru istorie. Prin ce roluri mari a rămas în conștiința iubitorilor filmului românesc.

Actorul Cornel Ciupercescu - chip și talent croite pentru istorie. Prin ce roluri mari a rămas în conștiința iubitorilor filmului românesc.

Cornel Ciupercescu a văzut lumina zilei la 22 februarie 1945. La 35 de ani, absolvea Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică IL Caragiale, la clasa profesorului George Carabin.

Cornel Ciupercescu - actor de teatru și film

Repartizat la Târgu-Mureș, oraș în care va fi repartizat câțiva ani mai târziu și Vlad Rădescu, deja maturul Cornel Ciupercescu joacă doar un an până în 1971, după care va juca 19 ani la Ploiești din 1971 până în 1990. Din 1990, până la pensionare a jucat la Teatrul Evreiesc de Stat din București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Perioada ploieșteană a carierei sale îl face remarcat în filme. În 1973, joacă rolul Avramescu în Conspirația.  Anul 1974, an al aniversării a 30 de ani de la actul de la 23 august 1944, îi aduce prezența în alte roluri cu profil istoric, în filme ca Un August în Flăcări, serie TV și Capcana, film artistic.

Până în 1979, mai are roluri secundare în Actorul și Sălbaticii, în 1975, unde joacă rolul unui legionar, în 1978 joacă în filmul Înainte de tăcere iar în 1979, într-o adaptare a romanului Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război, de Camil Petrescu. „Între oglinzi paralele”

Ciupercescu devine un actor de rol principal (1980-1993)

Anii 1980-1981 îi aduc roluri mari: îl joacă pe Nicolae Bălcescu în trei filme diferite: La Răscrucea Marilor Furtuni, 1848 și Misterele Bucureștilor. două filme istorice și unul de ficțiune istorică. Joacă și rolul unui boier într-o adaptare a unui roman de Jules Verne, Castelul din Carpați, unde este un boier patriot și agent revoluționar.

Cel mai cunoscut rol al său, din 1993, este cel al istoricului Gheorghe I Brătianu, în Oglinda.Începutul Adevărului, unde redă magistral personalitatea marelui istoric, la fel cum o făcuse și în cazul rolului Nicolae Bălcescu.

Din 1997 și până în 2011, actorul Cornel Ciupercescu are roluri în filme de ficțiune, roluri mici, secundare și nici filmele nu sunt ceva ce se potrivea pentru talentul său deosebit.

Trenul Vieții

Singurele filme care au cât de cât legătură cu istoria sunt Trenul Vieții din 1998, despre un tren în care evreii vor să scape de naziști și Amen din 2002. În 1997, a jucat rolul unui barman în filmul Femeia în roșu despre amanta lui John Dillinger, Ana Sage Cumpănaș.

A rămas celebru pentru vocea sa gravă, care a fost și voice-over pentru câteva reclame la produse medicale și alimentare, dar și pentru privirea sa pătrunzătoare care amintea de Nicolae Bălcescu și Gheorghe I Brătianu, doi mari istorici cu destine tragice, dar cu operă și viziune istorică fundamentală.

Actorul Cornel Ciupercescu a murit la 4 decembrie 2022, la București.