Acțiunile Codruței Kovesi, DESCRISE în acțiunea disciplinară. „A decapa”, „manca-ti-as”, „a infasca”, „stai cu curu pe dosare”, expresii marca DNA

Acțiunile Codruței Kovesi, DESCRISE în acțiunea disciplinară. „A decapa”,  „manca-ti-as”, „a infasca”, „stai cu curu pe dosare”, expresii marca DNA

Laura Codruța Kovesi și adjunctul ei Marius Constantin Iacob au fost trimiși în judecată diciplinară la dată de 9 ianuarie 2018, prin acțiune disciplinară. Jurnaliștii de la Lumea Justiției prezintă într-un material informații despre acțiunile șefei DNA, descrise cu lux de amănunte în acțiunea disciplinară prin care a fost deferită CSM pentru a fi sancționată, alături de adjunctul ei. Mai exact, inspectorii judiciari Gina Margirescu si Mihaela Hitruc au retinut în acțiunea disciplinară împotriva Laurei Kovesi că expresiile folosite de aceasta: “a decapa”, “manca-ti-as”, “a infasca”, “stai cu curu pe dosare” sunt de natură a contraria sau indigna opinia publică și contin tendinte de intervenție în activitatea unor procurori cu referire la cauze penale aflate în curs de instrumentare.

“Limbajul uzitat este constatabil de catre orice observator echidistant si rezonabil ca fiind inadecvat unui magistrat, agresiv, chiar intr-un registru licentios si de natura a contraria sau indigna opinia publica... Contine tendinte de interventie in activitatea unor procurori”, se arată în acțiunea disciplinară, potrivit jurnaliștilor de la Lumea Justiției.

 

LOVITURA FATALĂ pentru Kovesi. „A AFECTAT PRESTIGIUL MAGISTRATURII ORDONÂND DOSARE cu PREMIERI și MINIȘTRI”. Concluziile acțiunii disciplinare ÎMPOTRIVA șefei DNA

Mai exact, spun jurnaliștii de la luju.ro, ”Inspectia Judiciara a probat-o ca la carte pe sefa DNA Laura Kovesi si a demonstrat cu probe ca aceasta este numai buna de exclus din magistratura, avand in vedere comportamentul de la sedinta de lucru din 30 martie 2017, care a avut loc la sediul DNA – Structura Centrala, acolo unde au participat Laura Kovesi, Marius Iacob (foto dreapta), Calin Nisor si 21 de procurori de la Sectia a II-a.

In actiunea disciplinara inaintata Sectiei de procurori a CSM – care va avea rol de instanta disciplinara, se arata ca expertizele tehnice efectuate asupra inregistrarii audio in care Kovesi cerea “sa decapati institutional in dosarul ala cu casele si sa ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea”, nu s-a confirmat faptul daca din cuvinte izolate, scoase din context, s-au alcatuit fraze cu un alt sens decat cel intentionat de autoarea afirmatiilor, asa cum sustinea DNA, dar si Kovesi”.

“A decapa”, “manca-ti-as”, “a infasca”, “stai cu curu pe dosare”...

În cadrul cercetarii disciplinare au fost audiati mai multi procurori din cadrul DNA, inclusiv cei propusi de Kovesi, iar acestia au sustinut ca: ”desi isi amintesc mare parte din cuvintele si expresiile folosite, acestea nu li s-au parut nepotrivite sau avand aptitudinea de a genera vreun fel de presiune asupra lor”.

 

Inspectorii judiciari Gina Margirescu si Mihaela Hitruc au retinut in actiunea disciplinara impotriva Laurei Kovesi ca expresiile folosite de aceasta: “a decapa”, “manca-ti-as”, “a infasca”, “stai cu curu pe dosare” sunt de natura a contraria sau indigna opinia publica si contine tendinte de interventie in activitatea unor procurori cu referire la cauze penale aflate in curs de instrumentare.

Prezentam cele mai relevante fragmente din actiunea disciplinara inaintata Sectiei de procurori a CSM:

"La data de 04.12.2017, s-a constatat refuzul de a da declaratie de catre doamna procuror sef directie Laura Codruta Kovesi. Prin procesul verbal din data de 22.11.2017 s-a constata refuzul ascultarii in cadrul cercetarii disciplinare, emis de catre procuror sef sectie Popovici Gheorghe, care a mentionat ca nu solicita administrare de probe, dar a depus la lucrare un memoriu cu referire la aceeasi rezolutie de incepere a cercetarii disciplinare privind persoana sa. (…)

La data de 23.11.2017 a fost intocmit un proces verbal prin care s-a consemnat refuzul emis de catre domnul procuror sef directie Marius Constantin Iacob privind materializarea procedurii ascultarii. (…)

In timpul cercetarii disciplinare au fost suplimentate probatoriile dupa cum urmeaza: S-a procedat la ascultarea a 7 persoane, respectiv magistrati din cadrul DNA-Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie (Marius Bogdan Bulancea, Beldie Canela Mihaela, Balan Ionela, Dumitrescu Florin, Matei George Adrian, Mircea Adrian si Voinigescu Adrian). (…)

Au fost audiate persoanele indicate ca probatoriu in aparare-procurorii Irina Constantin, Dumitru Paul si Ana Dana Manuela - de catre doamna Laura Codruta Kovesi. (…)

Contextul faptic ce a format obiectul prezentelor verificari privind incidenta unor abateri disciplinare vizeaza, dupa caz:

-manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei savarsite, in cazul concret, in exercitarea atributiilor de serviciu;

-atitudini nedemne in timpul exercitiului atributiilor de serviciu fata de colegi;

-conduite de imixtiune in activitatea altui procuror;

-nerespectarea, in mod nejustificat, a unor dispozitii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente;

-nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa;

-conduite de obstructionare, prin orice mijloace, a activitatii de inspectie a inspectorilor judiciari;

-exercitarea functiei cu rea-credinta. (…)”, potrivit articolului din Lumea Justiției.