Patronul Sanimed, omul de afaceri Cătălin Hideg, urmărit penal de DNA într-un dosar privind achiziția de măști în timpul pandemiei. Prejudiciul se ridică la peste 22 milioane de lei
- Ramona Rotaru
- 28 aprilie 2022, 19:04
Procurorii DNA au efectuat, joi, șase percheziții în cadrul unui dosar privind achiziții publice de materiale sanitare în timpul pandemiei de COVID-19. Sunt vizate atât persoane juridice, cât și fizice. Printre acestea se numără omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul Sanimed International Impex SRL, care a fost pus sub urmărire penală.
Pandemia de COVID-19 a adus mai multe dosare penale, printre care se numără și cele cu privire la achizițiile publice de materiale sanitare.
DNA a informat cu privire la o acțiune amplă, care a implicat șase percheziții la sediile unor firme și persoane fizice din București și Giurgiu. Operațiunea a avut loc joi, 28 aprilie, iar persoanele vizate fac parte dintr-un dosar privind infracțiuni legate de achiziții publice de materiale sanitare în timpul pandemiei de COVID-19.
Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că unul dintre oamenii de afaceri urmăriți penal este Cătălin Hideg, patronul Sanimed International Impex SRL, iar cea de a doua persoană pusă sub urmărire penală este Gloria Rusu, cu putere de decizie în Sanimed.
Comunicatul DNA
Pprocurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de doi oameni de afaceri și a SC SANIMED INTERNATIONAL IMPEX SRL, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite, cumpărare de influență, spălarea banilor, a unor infracțiuni de fals și înșelăciune (comise în diferite forme de participație).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.
În contextul menționat mai sus, cei doi suspecți ar fi determinat funcționari din cadrul Oficiului Național Pentru Achiziții Centralizate (O.N.A.C.), pentru ca, prin încălcarea legislației primare, să permită încheierea între o societate comercială interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri și instituția publică menționată, a acordului cadru care viza achiziția a 1.750.000 măști de protecție.
Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.
Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.
Prin modalitatea descrisă mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție. Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).
Cine este Cătălin Hideg
Firma interpusă care a obținut contractul cu statul pentru livrarea măștilor neconforme este Romwine & Cofee SRL din Giurgiu, care se ocupă de vânzarea de băuturi și cafea, distribuitor al Sanimed International Impex SRL, controlată de către Cătălin Hideg, potrivit HotNews.ro.
Cătălin Hideg, afacerist în domeniul sănătății, a fost partener de afaceri cu Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, condamnat în această lună de Tribunalul București la 5 ani şi 10 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat că a făcut plăţi nelegale către o firmă care a vândut spitalului produse fictive sau la suprapreţ.