Actele de care ai nevoie la înscrierea la facultate

Actele de care ai nevoie la înscrierea la facultate

Teoretic, înscrierile pentru admiterea la facultate încep imediat după anunțarea rezultatelor la Bacalaureat, așa că ar fi mai bine să-ți pregătești din timp dosarul.

Anul acesta, primele rezultate la Bacalureat vor fi afișate pe 4 iulie, după care vor urma contestațiile, iar pe 9 iulie este programată afișarea rezultatelor finale. Totuși, unele universități dau startul la înscrieri de pe 6 iulie și îl încheie înainte de 26 iulie (data la care se închid oficial înscrierile), așa că trebuie să știi din timp de ce acte ai nevoie la dosar.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

La facultate, doar cu BAC-ul luat

În primul rând, este important de menționat că la facultate nu te poți înscrie dacă nu ai luat Bacalaureatul. Cum proaspeții absolvenți abia ce-și vor fi aflat nota de la BAC, sunt slabe șanse ca toți să intre în posesia diplomelor până la începerea înscrierilor la facultate. Dar, dacă au luat examenul maturității, secretariatul liceului sau colegiului pe care l-au absolvit le va elibera o adeverință, prin care certifică starea de absolvent cu Bacalureat și în care este trecută media obținută la examen. Aceasta poate ține loc de diplomă la prima sesiune de înscriere la facultate.

La dosarul de înscriere mai sunt și alte acte pe care un tânăr care vrea să facă studii superioare trebuie să le depună. Atenție însă, dacă în mare parte, toate universitățile cer aceleași acte, pot fi unele care vor documente suplimentare. Așa că, înainte de a depune dosarul, e bine să te uiți fie pe siteul universității, fie să întrebi la sediul ei (de obicei informațiile sunt postate la avizir, la secretariatele facultăților respective), ca să verifici ce trebuie să conțină dosarul tău.

Nu în ultiul rând, chiar dacă de anul acesta intră în vigoare regulile de protecție a datelor - GDPR - universitățile cer în continuare candi daților să depună la dosar documente private de genul copie după buletin și a certificatului de naștere.

 

Ce pui la dosar:

● Diploma de Bacalaureat în original sau adeverinţă tip din care să rezulte că s-a absolvit liceul şi s-a promovat examenul;

Certificatul de naştere în copie legalizată, certificatul de căsătorie în copie legalizată (dacă este cazul);

Carte de identitate, în copie:

Trei fotografii tip Buletin (cu numele candidatului scris pe verso, pe fiecare poză);

Adeverinţă medicală tip eliberată de cabinetele medicale şcolare sau de către dispensarul teritorial de care aparţine candidatul (medicul de familie);

Cerere tip de înscriere (completat la ghișeu sau on-line pe pagina universității, listat şi semnat de candidat);

Un dosar plic;

Chitanţa atestând plata taxei de înscriere (în general în jurul sumei de 100 lei, se achită la momentul înscrierii) la concursul de admitere sau documentul care dovedeşte scutirea de taxă (copii cadrelor didactice și universitare etc).