Evenimentul Zilei > Social > Act normativ nou pentru pensionari! Cine, cum și când are dreptul să ceară recalcularea pensiilor
Act normativ nou pentru pensionari! Cine, cum și când are dreptul să ceară recalcularea pensiilor

Act normativ nou pentru pensionari! Cine, cum și când are dreptul să ceară recalcularea pensiilor

Deputații au votat, marți, scăderea cu 15% a penalizării pentru cei care au ieșit la pensie anticipat parțial în perioada 01.01.2011 – 16.07.2016. Atenție, însă, cei vizați de noul act normativ nu trebuie să se grăbească să depună cereri de recalculare pentru că acestea ar putea fi respinse!

Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că la „24 octombrie, Camera Deputaților a aprobat – ca for decizional – proiectul de lege pentru completarea articolului 65 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Noul act normativ se adresează persoanelor care, în perioada 01.01.2011 – 16.07.2016, s-au înscris la pensie anticipată parțială în condițiile de penalizare a cuantumului pensiei așa cum au fost acestea reglementate de dispozițiile art.65, aplicabile până la data intrării în vigoare a Legii nr.142/2016”. Practic, actul normativ prevede micșorarea penalizării pentru pensionarii vizați.

Penalizare mai mică cu 15%

„Prin modificările aduse articolului 65 prin Legea nr.142/2016, au fost introduse procente de penalizare a cuantumului pensiei anticipate parțiale mai mici față de cele din forma inițială a articolului în discuție. Astfel, penalizarea maximă conform Legii nr.142/2016 este de 30%, față de 45%, cât prevedea forma inițială a art. 65 din Legea nr.263/2010”, precizează responsabili din Casa Națională de Pensii.

Atenție, însă, noua lege nu a fost încă promulgată de președintele Klaus Iohannis! Legal, noul act normativ va intra în vigoare doar după ce este semnat de președinte, la trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, așa că pensionarii care intră sub incidența lui mai au de așteptat! Dacă se grăbesc, fac drumul de pomană, pentru că până la intrarea în vigoare a acestei noi Legi, orice cerere de recalculare se analizează pe baza vechii legi, așa că va fi respinsă!

CE TREBUIE REȚINUT

Actul normativ trebuie publicat întâi în Monitorul Oficial, abia la trei zile după urmând să intre în vigoare!
Recalcularea prevăzută de noul act normativ se va face doar la cerere! Deci, după intrarea în vigoare a actului normativ, fiecare pensionar aflat sub incidența sa trebuie să meargă la casa de pensii de care aparține ca să depună o cerere de recalculare!
Drepturile de pensie recalculate se cuvin și se vor plăti începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea!
​● Recalcularea va putea fi solicitată de persoanele care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.