Acord de mari dimensiuni semnat de Republica Moldova, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere

Acord de mari dimensiuni semnat de Republica Moldova, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere Sursa Foto- Asociația Pro Infrastructură, Facebook

Republica Moldova a încheiat un acord, miercuri, cu Grupul Eurasia pentru Infrastructură Durabilă al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din Republica Moldova, Andrei Spînu, a semnat astăzi la Londra, împreună cu Ekaterina Miroshnik, şefa Grupului Eurasia pentru Infrastructură Durabilă al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Acordul de împrumut pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor „Moldova V”.

Înțelegerea respectivă prevede contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 de milioane de euro. Suma reprezintă 50% din cofinanțarea Proiectului „Moldova V”, cealaltă parte a sumei fiind alocată de Banca Europeană de Investiții.

Acord important semnat de Republica Moldova, la Londra. Cum se va dezvolta infrastructura rutieră

„Investițiile sunt destinate pentru reabilitarea și modernizarea drumului M2, centura orașului Chișinău, sectorul 2, prin extinderea acestuia la 4 benzi de circulație, cu o lungime estimativă de 7 km. Acest sector de drum este o componentă esențială a șoselei de centură a orașului Chișinău, fiind și unul dintre cele mai circulate și aglomerate drumuri din țară. De asemenea, din contul banilor oferiți vor fi reabilitați aproximativ 85 de km din drumul M1, frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina. Sectorul de drum reprezintă o poartă de acces pentru schimbul de mărfuri și pasageri între R. Moldova și UE”, explică MIDR.

Ne puteți urmări și pe Google News
Autostradă

Autostrada.Dreamstime.com

Aceste două drumuri naționale fac parte din rețeaua transeuropeană de transport TEN-T și au o importanță națională și strategică atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru îmbunătățirea conectivității Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, după cum transmite moldopres.md.

1,5 milioane de euro de la UE

În altă ordine de idei, Basarabia va beneficia de 1,5 milioane de euro, bani ce trebuie investiți în infrastructura de atragere a investițiilor în două orașe importante.

Uniunea Europeană va oferi suma de 1,5 milioane de euro pentru patru inițiative care vor contribui la crearea și modernizarea infrastructurii de atragere a investițiilor în regiunile Cahul și Ungheni.

Cele patru certificate de suport financiar vor fi oferite miercuri, 24 ianuarie în cadrul unui eveniment organizat cu sprijinul programului finanțat de UE „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” își propune să consolideze coeziunea economică, teritorială și socială în Republica Moldova prin facilitarea creșterii socio-economice locale incluzive, durabile și integrate și prin îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor din regiunile cheie.