Acord istoric semnat de Arabia Saudită și Iran. China este noua superputere în Orientul Mijlociu
- Mihai Soica
- 6 aprilie 2023, 18:43
Miniștrii de externe ai Iranului și Arabiei Saudite s-au întâlnit joi la Beijing pentru prima dată în ultimii șapte ani. China, care vrea să joace un rol important în Orientul Mijlociu a intermediat un acord de restabilire a relațiilor dintre principalele puteri regionale.
După ani de ostilitate care au alimentat conflictele din Orientul Mijlociu, Iranul și Arabia Saudită au convenit să pună capăt disensiunilor diplomatice și să redeschidă misiunile diplomatice, semnând un acord important, mediat de China, în cursul lunii martie.
În imaginile difuzate de televiziunea de stat iraniană, prințul Faisal bin Farhan Al Saud și omologul său iranian, Hossein Amirabdollahian, s-au salutat înainte de a se așeza unul lângă altul.
Arabia Saudită și Iranul, puterile musulmane sunnite și, respectiv, musulmane șiite, dominante din Golf, au declarat într-o declarație comună că vor face aranjamente pentru redeschiderea ambasadelor și consulatelor în perioada următoarelor două luni. așa cum se prevede în acord.
”Echipele tehnice vor continua coordonarea pentru a examina modalitățile de extindere a cooperării, inclusiv reluarea zborurilor și a vizitelor bilaterale ale delegațiilor oficiale și ale sectorului privat și facilitarea acordării de vize pentru cetățenii celor două țări”, au precizat acestea.
Iranul salută atitudinea pozitivă a Arabiei Saudite
Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul de Externe din Iran a declarat că întâlnirea de joi cu omologul său saudit a fost ”pozitivă”, adăugând că ”accentul pus pe stabilitate și securitate durabilă” s-a numărat printre aspectele asupra cărora s-a convenit și care ”se află pe agenda comună”.
În martie, președintele Chinei, Xi Jinping a ajutat la medierea acordului surpriză, într-o demonstrație a influenței crescânde a Beijingului în Orientul Mijlociu.
Rolul Chinei în această zonă a lumii este de a modifica politica de putere pe care Statele Unite ale Americii o au în Orientul Mijlociu, loc unde în ultimii ani au existat foarte multe conflicte, pornind de la Irak, Kuweit sau chiar Iran.
În cadrul unei întâlniri cu trimișii iranieni și saudiți, ministrul chinez de externe Qin Gang a declarat că Beijing-ul sprijină țările din Orientul Mijlociu să își mențină independența strategică, să scape de ”interferențele” externe și să păstreze viitorul regiunii în propriile mâini.
Relațiile au fost rupte în 2016
Arabia Saudită a întrerupt legăturile cu Iranul în anul 2016, după ce ambasada sa din Teheran a fost luată cu asalt în timpul unei dispute ditre cele două țări cu privire la execuția unui cleric șiit.
Relația a început să se înrăutățească cu un an mai devreme, după ce Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au intervenit în războiul din Yemen, unde mișcarea Houthi, aliată cu Iranul, a înlăturat un guvern susținut de Arabia Saudită și a preluat controlul asupra capitalei Sanaa.
Cu toate acestea, apropierea ar putea însemna o mai bună securitate pentru Arabia Saudită, care își urmărește proiect politic ”Viziunea 2030”, care se referă la modernizarea și diversificare a economiei sale mult timp dependente de petrol.
În 2019, Arabia Saudită a dat vina direct pe Republica Islamică pentru un atac asupra instalațiilor petroliere ale Aramco, care a scos din funcțiune jumătate din producția sa de petrol. Iranul a negat aceste acuzații, informează Reuters.