Acord între Londra și Uniunea Europeană pe protocolul nord-irlandez

Acord între Londra și Uniunea Europeană pe protocolul nord-irlandez Ursula von der Leyen. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns luni la un acord pentru a pune capăt unei perioade de peste un an de dispute pe prevederile post-Brexit în Irlanda de Nord. Începutul unui "nou capitol" în relația dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, s-a felicitat Rishi Sunak într-o conferință de presă comună.

După ce Londra și Bruxellesul păreau recent în pragul unui război comercial, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, s-a felicitat luni, 27 februarie, pentru deschiderea "unui nou capitol" în relația dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, grație încheierii unui acord pentru modificarea aranjamentelor post-Brexit pentru Irlanda de Nord, după șase luni de tensiuni.

Prim-ministrul britanic și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat că au ajuns la un acord privind protocolul nord-irlandez care "va satisface pe toată lumea".

"Am găsit modalitatea de a înlătura incertitudinile care planau asupra Irlandei de Nord", a declarat Rishi Sunak într-o conferință de presă comună cu șefa Comisiei Europene la Windsor, după negocierile "finale" pe acest dosar aflat la originea blocării unor instituții din Irlanda de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul protocol va permite să se evite existența de facto a unei frontiere în marea Irlandei, garantând în același timp protecția piețelor europene, au precizat cei doi lideri. "Acordul protejează suveranitatea poporului din Irlanda de Nord", a detaliat Rishi Sunak.

"Este singura soluție ca să nu avem o frontieră dură între cele două Irlande", a continuat prim-ministrul britanic, subliniind că "datorită acestui acord, nu va exista o frontieră în marea Irlandei". Parlamentul nord-irlandez "va putea decide legi europene care să se aplice în provincie, dar Londra va avea un drept de veto", a detaliat după aceea prim-ministrul britanic.

Acordul urmează să permită în același timp să se dea "garanții solide" pentru "protejarea integrității pieței unice europene", a subliniat Ursula von der Leyen. "Şi cel mai important este că el protejează pacea greu obținută datorită acordului din Vinerea Mare" din 1998, care a pus capăt conflictului dintre unioniști, mai ales protestanți, și republicani, în majoritate catolici, și a cărui a 25-a aniversare va fi marcată în aprilie, a insistat ea.

Reacții în Irlanda de Nord

Şefa partidului republican Sinn Fein, majoritar în Parlamentul nord-irlandez, a făcut apel luni la relansarea instituțiilor locale după anunțarea unui acord între Londra și Bruxelles pe prevederile comerciale post-Brexit în provincia britanică.

Salutând acordul, Michelle O'Neill le-a cerut unioniștilor din DUP, care boicotează de un an instituțiile locale, să "se alăture celorlalte partide și să facă să funcționeze" instituțiile politice în Irlanda de Nord

Şeful partidului unionist (DUP), Jeffrey Donaldson, a estimat luni că "subiecte de îngrijorare majore" persistă după anunțul privind acordul dintre Londra și Bruxelles.

"Progrese majore au fost obținute în mod clar pe multe subiecte, dar în același timp trebuie să recunoaștem că rămân subiecte de îngrijorare majore", a declarat Jeffrey Donaldson într-un comunicat, adăugând că partidul lui se va apleca de acum înainte asupra "detaliilor" acordului, înainte de a decide să pună sau nu capăt boicotării instituțiilor locale.

Blocaj politic de 1 an

Protocolul nord-irlandez pe care Bruxelles și Londra au sfârșit prin a cădea de acord luni a fost în centrul unei lungi dispute între britanici și europeni după Brexit, trezind chiar temerea de un război comercial.

Semnat în 2020 și negociat după Brexit de fostul prim-ministru Boris Johnson, el reglementează circulația bunurilor între restul Regatului Unit și Irlanda de Nord, care are singura frontieră terestră cu Uniunea Europeană.

Acest protocol dorea să evite o frontieră terestră între Irlanda și Irlanda de Nord, care ar fi riscat să fragilizeze pacea încheiată în 1998 între cele două țări, după trei decenii însângerate, protejând în același timp piața unică europeană.

Dar el punea probleme practice, impunând controale vamale ale mărfurilor din Marea Britanie care veneau în Irlanda de Nord și asta chiar dacă erau destinate să rămână în provincia britanică.

Acest protocol a generat astfel tensiuni între Uniunea Europeană și Londra, dar a devenit și o problemă internă pentru actualul prim-ministru britanic, Rishi Sunak, confruntat cu opoziția 'durilor Brexitului' și aceleia a unioniștilor din Democratic Unionist Party (DUP) la Belfast.

Aceștia, opuși oricărei repuneri în discuție a apartenenței Irlandei de Nord la Regatul Unit, refuză orice aplicare de facto a dreptului european în provincia britanică și blochează funcționarea executivului local de un an de zile.

"Avem nevoie ca lucrurile să repornească. Trebuie să rezolvăm această problemă", a afirmat luni pentru AFP Vincent Ward, un nord-irlandez de 53 de ani din Newry, în sud-estul provinciei.

"Oamenii trebuie să știe ce îi așteaptă", a subliniat Joe O'Hanlan, un sexagenar care locuiește în acest oraș de frontieră cu Irlanda. "Felul în care se desfășoară lucrurile acum a distrus viața oamenilor și a produs multe probleme".

Pentru a-i calma pe unioniști, Londra a amenințat în primăvara trecută că va reveni unilateral asupra acordului, provocând mânie la Dublin și la

Bruxelles, care a agitat atunci spectrul unui război comercial. Acordul obținut luni trebuie deci să permită relansarea relațiilor adesea dificile din ultimii ani între guvernul britanic și cei 27.

Să-i convingă pe eurosceptici

După conferința sa de presă împreună cu Ursula von der Leyen, Rishi Sunak urmează să se întoarcă la Londra să se adreseze deputaților din Camera Comunelor. Explicațiile sale se anunță delicate: el trebuie să evite o frondă care i-ar afecta autoritatea după patru luni la putere.

Unii dintre euroscepticii cei mai duri din majoritatea sa au criticat deja un compromis care îmbunătățește protocolul fără a repune în discuție principiul menținerii anumitor reguli europene în Irlanda de Nord.

Între timp, Ursula von der Leyen se va întâlni cu Charles III, o vizită criticată de unii care deplâng faptul că regele este amestecat în discuții politice atât de controversate, potrivit france24.com

"Regele este fericit să se întâlnească cu oricare lider străin aflat în vizită în Regatul Unit și este sfatul guvernului s-o facă", a reacționat Palatul Buckingham într-un comunicat.

(Traducerea Rador)