Acord între democraţi şi republicani privind bugetul federal

Acord între democraţi şi republicani privind bugetul federal

Republicanii şi democraţii au ajuns aseară la un acord privind bugetul, cu o oră înainte de expirarea efectului ultimelor măsuri temporare care reglementau cheltuielile publice. Lipsa unui consens ar fi dus la blocarea serviciilor guvernamentale neesenţiale, scrie BBC.

Cele două părţi au convenit să adopte o decizie care permite serviciilor guvernamentale să funcţioneze în continuare până la finalizarea bugetului federal. Acordul include 38,5 miliarde de dolari de tăieri bugetare prin raport cu nivelul cheltuielilor curente. Acesta va finanţa administraţia pentru restul exerciţiului bugetar al lui 2011, adică până la 30 septembrie.

Imediat după încheierea acordului, Senatul a aprobat o lege de finanţare provizorie de şapte zile, oferind astfel timpul necesar pentru a formula şi a vota acordul final. Camera inferioară urma, la rândul său, să se pronunţe în noaptea dintre vineri spre sâmbătă asupra acestei măsuri înainte de a o trimite preşedintelui Obama pentru promulgare.

Preşedintele Barack Obama a declarat că acestea „sunt cele mai mari reduceri de cheltuieli publice anuale din istorie”. „O parte din aceste reduceri de cheltuieli cu care am fost de acord vor fi dureroase. Programele sociale pe care se sprijină mulţi oameni vor fi eliminate”, a precizat liderul de la Casa Albă, făcând apel la americani să înţeleagă circumstanţele în care s-a luat această măsură.

Ne puteți urmări și pe Google News

După acest proces dificil, şeful majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a salutat un acord „istoric”. Liderul minorităţii republicane Mitch McConnell, a aprobat aprecierea lui Reid, însă a amintit totodată că lupta nu s-a încheiat între cele două partide din Congres.

În lipsa acestui consens, administraţia s-ar fi văzut nevoită să suspende activitatea unui număr mare de agenţii guvernamentale şi să lase pe drumuri circa 800.000 de angajaţi. Un astfel de scenariu s-a produs în 1995, în timpul administraţiei Clinton, în urma unei dispute similare legate de bugetul federal între democraţi şi republicani.Impasul a durat 20 de zile şi a diminuat cu un procent creşterea economică în respectivul trimestru.