ACORD privind BREXITUL. Ce se va întâmpla cu cetățenii ROMÂNI din Marea Britanie după 2019

ACORD privind BREXITUL. Ce se va întâmpla cu cetățenii ROMÂNI din Marea Britanie după 2019

Premierul britanic Theresa May a reușit să ajungă la un acord cu liderii UE, pentru ca negocierile privind Brexitul să fie deblocate și să continue.

Nu va exista o „frontieră mai fermă” în Irlanda, iar cetățenii UE din Marea Britanie și cetățenii britanici din UE vor avea drepturile protejate, scrie BBC.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că s-a ajuns la „soluția de care era nevoie”, după luni de negocieri. Dacă liderii UE sunt de acord, discuțiile privind comerțul între Londra și UE vor continua. 

Liderii UE se vor întâlni , joia viitoare, la un summit al Consiliului European și vor decide dacă sprijină sau nu acordul, dar Juncker s-a declarat „încrezător” că acest lucru se va întâmpla.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Britanie va avea la dispoziție un an pentru a ajunge la o înțelegere privind relațiile viitoare, care trebuie ratificate de țările membre UE și Parlamentul britanic, înainte ca Marea Britanie să părăsească UE, în martie 2019. 

Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord, a cărui opoziție, luni, a blocat discuțiile, a declarat că „mai sunt multe lucruri de făcut” pe problema graniței și modul în care va vota asupra acordului final depinde de „conținut”. May depinde de sprijinul partidului pentru a câștiga voturi cheie în Parlament.

Ce a fost agreat? 

1. Garanția că nu va exista „o frontieră fermă” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, menținându-se integritatea constituțională și economică a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. 

2. Cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie și viceversa li se va proteja dreptul să trăiască, să muncească și să studieze în continuare în acea țară.

3. Despăgubiri financiare - nu s-a agreat o sumă, dar s-a căzut de acord asupra principiilor. 

May a spus că cetățenii UE din Marea Britanie vor avea drepturile „incluse în legislația britanică și susținute în tribunalele britanice”.

Dar acordul mai spune că CEJ - Curtea Europeană de Justiție va continua să aibă un rol în supravegherea legislației 8 ani după Brexit, aceste garanții aplicându-se și cetățenilor britanici care trăiesc în state membre ale Uniunii Europene. 

Raportul comun de azi spune că mai mult de 3 milioane de cetățeni europeni vor putea trăi și munci în Marea Britanie, în conformitate cu acctualele reguli și drepturile celor cafre urmează să primească rezidență permanentă vor fi protejate, ca să o poată primi și după Brexit. 

De asemenea, acordul se referă și la drepturile rudelor care nu trăiesc în Marea Britanie de a li se alătura, în viitor, și se vor extinde și asupra viitoarelor soții sau parteneri ai cetățenilor UE.

Secretarul pentru Mediu, Michael Gove, a încercat să atenueze îngrijorarea unor susținători ai Brexit în privința rolului continuu al Curții Europene de Justiție, pentru încă 8 ani după ieșirea din UE. El a declarat că „va fi o responsabilitate a judecătorilor britanici să decidă ce cazuri vor fi trimise Curții”.