Acţiunile OMV, listate la Bursa din Bucureşti

Acţiunile OMV, listate la Bursa din Bucureşti

Mâine va începe tranzacţionarea acţiunilor a cinci noi companii străine prin sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti, potrivit unui comunicat emis de operatorul de piaţă.

Cele cinci companii sunt Siemens, Allianz, Deutsche Bank, Bayerische Motoren Werke (BMW) şi OMV. La fel ca şi în cazul acţiunilor străine listate până în prezent pe ATS, acestea sunt oferite la tranzacţionare de către compania de brokeraj Tradeville, aceasta acţionând şi ca market maker pentru ele.

Deşi listarea acţiunilor prin această metodă nu implică acordul companiilor respective sau obligaţia de a transmite comunicări şi informaţii financiare către BVB, acţiunile dau aceleaşi drepturi deţinătorilor ca şi cele cumpărate la bursele din Frankfurt sau Viena, acolo unde a avut loc listarea propriu-zisă a companiilor. Tranzacţii modeste până în prezent Până în prezent, au mai fost aduse la Bursa din Bucureşti, prin aceeaşi metodă, acţiuni ale unui număr de 20 de companii mari din Europa şi Statele Unite. Printre ele se regăsesc Apple, cea mai mare companie din lume, Coca Cola, Google sau Daimler AG.

Valorile tranzacţionate pentru aceste acţiuni nu sunt mari, însă ele au crescut de la an la an, în condiţiile în care şi numărul lor a fost crescător. Din 2010, când au fost aduse primele acţiuni străine pe ATS, au fost făcute tranzacţii de 21,2 milioane de lei.

Media zilnică a tranzacţiilor a crescut de la 23.261 de lei în 2010, la 43.682 lei în 2011 şi 58.590 lei în 2012. Chiar şi aşa, este vorba de echivalentul a doar 0,18% din tranzacţiile zilnice cu acţiuni româneşti listate la Bursa din Bucureşti.