Evenimentul Zilei > Actualitate > Achim Irimescu: În România se aduc produse din străinătate cu termene expirate
Achim Irimescu: În România se aduc produse din străinătate cu termene expirate

Achim Irimescu: În România se aduc produse din străinătate cu termene expirate

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat într-un interviu pentru Ziarul Financiar că România are o "piaţă de mâna a zecea", în ţară aducându-se produse de peste hotare ieşite din termenul de valabilitate.

"Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face datoria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?“, spune ministrul Irimescu, intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

"In Marea Nordului este un vierme care sta in stomacul pestelui. Pentru pietele din Europa acesta se eviscerează si se scoate. In Romania, care e piata de mana a zecea, nu se eviscereaza, pentru ca asta ar insemna mana de lucru. Asadar pentru Romania se lasa asa, se congeleaza in principiu, doar ca, pana ajunge sa se congeleze, viermii pot sa migreze in muschi si asta e un peste contaminat."

Şeful unui magazin Profi din Arad a sesizat autrorităţile după ce – susţine el – a fost dat jos din funcţie după ce a refuzat să pună la vânzare carne expirată, spălată cu detergent şi oţet, lucru cerut de superiroii săi.

Conducerea magazinului respinge însă acuzaţiile spunând că angajatul a creat o situaţie delicată care se va rezolva în instanţă. Ciprian Emanuel Gabor, a declarat, marti, ca el si alti zece angajati ai unitatii au depus sesizari la Politie, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC), Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), prin care acuza abuzuri din partea unor superiori.

"Pentru ca am refuzat sa vand carne expirata, s-au facut presiuni pe angajati de catre seful meu direct, sa accepte sa vanda carnea, iar daca eu reactionez sa ii anunte pe el, ca ma va pune la punct. Cu alta ocazie, directorul zonal mi-a reprosat ca am aruncat carnea expirata si nu am facut precum la alte magazine ale noastre, sa o spal cu otet si detergent CIF", a declarat Gabor.

Directorul de comunicare al Profi Romania, Gabriel Paslaru, a negat practicile mentionate de catre Gabor, declarand, pentru News.ro, ca se asteapta ca verificarile autoritatilor sa demonstreze "care este situatia reala".

Iata punctul de vedere integral remis de Profi Romania, prin Gabriel Paslaru, director de comunicare:

"In presa de azi au fost facute unele afirmatii cu privire la suspendara unui sef de magazin PROFI din Arad, afirmatii pe care PROFI le respinge, facand urmatoarele precizari: Mai multi angajati ai acelui magazin au reclamat recent ca seful unitatii comite abuzuri grave si nu respecta procedurile PROFI.
Am declansat o ancheta interna preliminara din care a rezultat ca reclamatiile sunt fondate, ca acel angajat aplica aleator o serie de reguli, inclusiv unele elementare, cum ar fi raportarea orelor suplimentare efectuate de angajati, astfel incat acestea sa poata fi platite conform legii.

Compania a decis suspendarea sa din functie, iar in momentul cand a aflat hotararea, el a inceput o serie de actiuni ilegale care merg de la dezinformari scandaloase si pana la exercitarea de presiuni asupra angajatilor care nu s-au alaturat protestului sau. Presiunile au degenerat chiar si in amenintari fizice la adresa lor. Situatia se va rezolva in justitie.
PROFI respinge afirmatiile denigratoare nefondate privitoare la activitatea sa avand in vedere ca siguranta alimentara este prima prioritate a magazinelor PROFI.

Apreciem faptul ca vor urma controale de la diversele institutii sesizate de seful de magazin, deoarece consideram ca astfel se va dovedi o data in plus falsitatea declaratiilor sefului de magazin, si ca magazinele noastre respecta clientii, angajatii si, nu in ultimul rand, legislatia in vigoare.", informează stirileprotv.ro