Aceste muzee prezintă viitorul, nu trecutul. Par a fi rupte din filmele SF

Aceste muzee prezintă viitorul, nu trecutul. Par a fi rupte din filmele SF Inteligența Artificială / Sursa foto: Dreamstime.com

Când te gândești la un muzeu, ce îți imaginezi? Vitrine din sticlă pline cu manuscrise medievale? Statui clasice și artefacte? Sau poate animale de pluș și schelete de dinozaur. Deși va exista întotdeauna un loc pentru acele depozite tradiționale de istorie, recent se produce o schimbare către un alt tip de muzeu – unul care abordează știința și tehnologia. Fie că expun proiecte arhitecturale futuriste sau exponate interactive de înaltă tehnologie, iată doar câteva dintre muzeele care pun inovația pe prim-plan.

Muzeul ArtScience, Singapore

În inima orașului Singapore, o clădire împletește arta, știința și tehnologia. Muzeul ArtScience a devenit cunoscut pentru exponatele sale ibedite. Anul trecut, muzeul a dus vizitatori în Parcul Național Sequoia din California – o pădure de copaci sequoia giganți – ca parte a unei experiențe multi-senzoriale numită „Trăim într-un ocean de aer” a colectivului de artă experimentală Marshmallow Laser Feast (MLF). A folosit sisteme 3D, sisteme de dispersie a parfumului și instalații care mimează curenții de aer. ArtScience Museum a colaborat cu companii pentru a crea instalații interactive. Expoziția este permanentă și este un loc unde arta întâlnește știința” este un loc de joacă digital, cu instalații care evoluează dinamic. O instalație, numită „Universul de cristal”, te duce într-o călătorie uluitoare spre stele. Vizitatorii care trec sunt învăluiți în peste 170.000 de lumini LED.

Muzeul Viitorului, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Muzeele expun de obicei obiecte din trecut, dar Muzeul Viitorului din Dubai are altă abordare. O grămadă de curiozități high-tech răspândite pe șapte etaje, un pinguin metalic zburător care se înalță deasupra capetelor, șiruri de capsule cilindrice suspendate care conțin redări digitale ale speciilor de plante și animale și o bibliotecă de 4.500 de coduri ADN de animale. Dar, acesta este e doar vârful aisbergului. Muzeul găzduiește, de asemenea, o adevărată familie de roboți, inclusiv un barista bot pe nume Bob și un robot umanoid numit Ameca. Anul acesta, cel mai nou exponat este un câine robot prietenos, proiectat de firma americană de tehnologie Boston Dynamics, care se plinbă pe holuri și interacționează cu vizitatorii.

Muzeul Roboților și Inteligenței Artificiale din Seul, Coreea de Sud

Mulți dintre noi sunt neliniștiți cu privire la interacțiunea roboților și a inteligenței artificiale (AI) cu viața noastră de zi cu zi, dar un nou muzeu este menit să ne relaxeze mințile.Muzeul Robotului și Inteligenței Artificiale din Seul este menit să promoveze știința, tehnologia și inovația în societate. Desigur, roboții vor fi expuși peste tot, iar muzeul va deveni, de asemenea, un hub pentru tehnologiile inteligente cu care vizitatorii pot interacționa. Melike Altınışık Architects din Turcia a câștigat concursul pentru proiectarea clădirii. Inițial programat să se deschidă în 2023, acum se așteaptă ca muzeul să se deschidă la sfârșitul anului 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Muzeul Oman Across Ages, Oman

Muzeul Oman Across Ages, Oman Deschis recent în apropierea orașului antic Nizwa, Muzeul Oman Across Ages folosește tehnologie de ultimă oră pentru a purta vizitatorii prin diferitele dinastii și civilizații care au creat țara. Muzeul a folosit drone pentru a cartografia siturile arheologice, imprimare 3D pentru a produce replici și modele de site-uri și o combinație de CGI și AR pentru a recrea așezările antice. Vizitatorii pot păși în realitatea virtuală pentru și plibați prin interiorul clădirilor emblematice ale țării, cum ar fi palatul Al Alam, una dintre reședințele sultanului Omanului.

Muzeul Național al Aerului și Spațiului Smithsonian, Washington D.C.

Acest muzeu păstrează cea mai mare colecție de avioane și nave spațiale istorice din lume, cu peste 68.000 de exponate. Anul trecut, a lansat „One World Connected”, o expoziție cu o serie de ljocuri interactive, inclusiv o proiecție sferică de 10 picioare a globului, suspendată în galerie. Folosind șase locuri interactive. Dincolo de Pământ, vizitatorii se pot simți ca și cum s-ar afla pe suprafețele a șapte planete diferite în expoziția „Walking on Other Worlds”, care folosește un ecran panoramic de aproape 360 de grade care combină date reale și imagini ale navelor spațiale cu CGI.

Muzeul Dalí, Florida

Salvador Dalí a scris odată: „Dacă voi muri într-o zi, deși este puțin probabil, sper că oamenii din cafenele vor spune: Dali a murit, deși nu în totalitate”. La Muzeul Dalí, a avut loc o resurecție tehnologică, permițând vizitatorilor să interacționeze cu suprarealistul spaniol folosind reimaginarea prin inteligență artificială. Proiectul intitulat „Dalí Lives” este în parteneriat cu agenția de publicitate Goodby Silverstein & Partners, care a folosit peste 1.000 de ore de învățare automată pentru a antrena un algoritm AI pentru a afla aspecte ale feței lui Dali.