Aceste mâncăruri, extrem de apetisante, sunt o sinucidere alimentară. Ultimul studiu este fără dubii

Aceste mâncăruri, extrem de apetisante, sunt o sinucidere alimentară. Ultimul studiu este fără dubii Sursa foto: Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

Carnea procesată stă la baza marilor probleme de sănătate. Bolile cardiovasculare și cancerul au ca bază consumul unor alimente care, altfel, sunt extrem de gustoase. Ce spune ultimul studiu al oamenilor de știință.

Un studiu recent întărește concluziile care atrag atenția asupra efectelor pe care le are carnea procesată asupra organismului. Ultima cercetare a specialiștilor oferă dovezi copleșitoare.

Carnea procesată este extrem de nocivă pentru sănătate

O echipă formată din mai mulți oameni de știință a urmărit sănătatea și obiceiurile alimentare ale britanicilor iubitori de slănină (bacon), ale germanilor care mănâncă wurst (cârnați) ale pasionaților de jamon (șuncă uscată) din Spania, precum și ale locuitorilor din alte șapte țări europene - aproape o jumătate de milion de persoane în total.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care consumau multă carne procesată - mai mult de 20 de grame pe zi, echivalentul unei fâșii subțiri de șuncă - erau mult mai predispuse să moară din cauza atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale și, de asemenea, prezentau un risc mai mare de cancer. Cu cât mâncau mai multă carne procesată, cu atât riscul era mai mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta nu este o surpriză. Carnea procesată este, în mod notoriu, bogată în grăsimi, ceea ce crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Iar acest studiu se potrivește cu altele, cu privire la riscurile cărnii procesate, inclusiv o cercetare din 2012, care a constatat că persoanele care au mâncat o porție de carne procesată pe zi și-au crescut riscul de deces din cauza cancerului și a bolilor de inimă cu 20%.

Foarte important este și stilul de viață pe care îl au consumatorii

Asta în timp ce persoanele care au mâncat carne roșie o dată pe zi și-au crescut riscul cu 13 %, comparativ cu persoanele care au mâncat foarte puțină carne.

Noul studiu european nu a constatat același risc din cauza cărnii roșii, ceea ce este puțin surprinzător, conform npr.org.

Conducătoarea studiului, Sabine Rohrmann, profesor de epidemiologie la Universitatea din Zurich, a declarat că acest lucru se poate datora faptului că sarea, fumul și nitrații folosiți pentru conservarea cărnii pot crește riscul de cancer. Studiul și-a urmărit numeroșii participanți din anii 1990 până în anii 2000.

De asemenea, o cauză ar putea să fie legată și de faptul că unii cârnați și alte conserve de carne pot avea cantități uimitor de mari de grăsimi - unele salamuri au 50 la sută grăsime.

Dar nu este vorba doar de carnea sărată și grasă, ci și de stilul de viață. Persoanele din studiu care au mâncat cârnați și șuncă au avut tendința de a mânca mai puține fructe și legume și, de asemenea, erau mai predispuse să fumeze, să bea alcool și să sară peste exercițiile fizice. Cercetătorii au încercat să țină cont de aceste aspecte, dar spun că s-ar putea să nu fi surprins toate nuanțele în diferențele de dietă dintre consumatorii cu un nivel ridicat de carne și cei cu un nivel scăzut de carne.