Acest beneficiu ascuns din fulgii de ovăz ar putea să vă scape de boli grave

Acest beneficiu ascuns din fulgii de ovăz ar putea să vă scape de boli graveSursa: Pixabay

Fulgii de ovăz sunt o alegere foarte bună pentru inimă şi colesterolul ridicat. Un alt avantaj este că fulgii de ovăz se pot combina cu mai multe fructe, nuci și alte suplimente în comparație cu majoritatea altor alimente care se regăsesc chiar în dieta zilnică.

Ovăzul este o cereală integrală, adesea consumată la micul dejun datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce organismului. Fibra dietetică și mineralele prezente în ovăz țin la distanță multe probleme de sănătate, precum infecțiile și afecțiunile cardiovasculare dar şi colesterolul.

Datorită modului de procesare lejer aproape toate substanțele nutritive din compoziția fulgilor de ovăz rămân active. Din acest motiv, fulgii de ovăz sunt un ingredient de bază în multe preparate vegane și nu numai. În plus, ovăzul nu conține gluten, asta dacă nu a fost contaminat cu grâu în timpul procesării, fiind recomandat persoanelor care suferă de alergii sau de intoleranță la gluten.

Ştiința sugerează că fulgii de ovăz au proprietăți antioxidante și efecte antiinflamatorii

După cum recunosc cercetătorii de la Institutul Național de Inimă, Plămân și Sânge (NHLBI): „Avenantramida este un fitochimic găsit în ovăz care poate avea proprietăți antioxidante și efecte antiinflamatorii”. În prezent, cercetarea asupra impactului asupra sănătății avenantramidelor este preliminară și relativ limitată.

Experții de la NHLBI au amintit de un studiu din 2011 realizat în China, care a demonstrat că suplimentarea zilnică cu capsule de avenantramidă de ovăz de 3,12 miligrame pe zi, timp de o lună, a scăzut semnificativ colesterolul total cu 11,1%, trigliceridele cu 28,1% și colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate joasă cu 15,1%. la 120 de subiecți sănătoși.

De exemplu, 100 de grame de fulgi de ovăz conțin 389 calorii, 8% apă, 16.9 grame de proteine, 66.3 grame de carbohidrați, 10.6 grame de fibre și 6.9 grame de grăsimi. În plus, în compoziția fulgilor de ovăz se găsesc trei tipuri de amidon, care acționează diferit de amidonul din alte cereale. Primul tip de amidon se găsește în proporție de 7%, este descompus cu ușurință și se absoarbe sub formă de glucoză. Cel de-al doilea tip de amidon (22%) se digeră mai lent, iar amidonul rezistent (25%) funcționează precum fibrele: stimulează digestia și îmbunătățește sănătatea intestinului.

Kelly LeBlanc, director de nutriție la Oldways, a concluzionat că „aportul mediu de avenantramidă în rândul consumatorilor de ovăz variază între 0,3 și 2,1 miligrame pe zi, considerabil mai mic decât cantitatea folosit în studiile care au investigat efectele biologice ale avenantramidelor la oameni.

Alte propietăţi: Protejează inima

Antioxidanții prezenți în fulgii de ovăz previn apariția afecțiunilor cardiovasculare, iar fibrele dietetice din compoziția lor contribuie la scăderea colesterolului “rău” (LDL), fără a modifica nivelul colesterolului “bun” (HDL). Fulgii de ovăz conțin și lignani, în special enterolactone, care protejează inima de cele mai comune afecțiuni cardiovasculare.

Contribuie la ameliorarea diabetului de tip 2: Beta-glucanul, o fibră solubilă din fulgii de ovăz, contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, potrivit cercetătorilor canadieni. Într-un studiu realizat de către oamenii de știință de la Spitalul Universitar Mannheim din Germania se arată că pacienții cu diabet de tip 2 și cu rezistență severă la insulină au reușit să reducă doza de insulină pentru stabilizarea glucozei din sânge cu până la 40%, după ce au consumat fulgi de ovăz în fiecare zi, timp de 4 săptămâni, scrie thehealthy.com.

Ne puteți urmări și pe Google News