Acest bărbat din judeţul Braşov e celebru în România. Deszăpezire de neuitat. Video

Acest bărbat din judeţul Braşov e celebru în România. Deszăpezire de neuitat. Video

Un bărbat din judeţul Braşov a predat consătenilor o lecţie civică de neuitat după ce s-a apucat să deszăpezească o stradă din Prejmer, satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume.

Cu toate că era imobilizat în scaunul cu rotile, el a pus mâna pe lopată şi s-a apucat de muncă. Bărbatul a fost filmat de Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Brașov.

La scurt timp după ce a urcat filmarea pe Facebook, S.I. a devenit foarte cunoscut în România. Exemplul său de civism a fost apreciat de foarte mulţi internauţi, care au distribuit masiv filmuleţul.

Deszăpezire din scaunul cu rotile în Prejmer

Fără picioare şi în scaun cu rotile, bărbatul n-a aşteptat să intervină autorităţile şi s-a apucat singur de treabă. Şi asta în condiţiile în care niciunul dintre vecini nu s-a gândit să facă la fel.

Ne puteți urmări și pe Google News

S.I. a declarat că s-a apucat să deszăpezească şi pentru a-şi ajuta soţia, care trebuia să plece cu maşina. Femeia rămăsese în casă cu un copil de 8 luni.

Autoturismul era parcat în fața centrului de găzduire temporară în care ei locuiesc. Aşa cum se vede în filmare, acest bărbat cu handicap a dezvăluit că vecinii nu l-au ajutat nici cu alte ocazii similiare.

Munca este cea care îl întăreşte

Şi totuşi, asta nu l-a descurajat câtuşi de puţin. Din contră. S.I. a declarat celui care l-a filmare că muncind îşi ridică moralul afectat din cauza handicapului.

Cu toate că este complicat să manevreze lopata din scaunul cu rotile, el nu a renunţat şi a făcut cărare pe mijlocul străzii. Cu siguranţă este un exemplu care ar trebui să-i motiveze pe consătenii din zonă. Şi nu doar pe ei, ci şi pe români, care astfel au aflat ce înseamnă o lecţie de civism.

Ce reprezintă civismul

„Civismul (din latină civis, cetățean și civitas, civitatis, oraș) sau urbanitate se referă la minimele norme de comportament social care ne permit să trăim în colectivitate.

Civismul se naște din relația fiecărui om cu localitatea, națiunea și statul său. Un exemplu de civism este felul în care populația se comportă și felul în care ea conviețuiește în cadrul societatii. Civismul se bazează pe respectul față de ceilalți, față de mediul natural și față de obiectele publice.

De asemenea, el ţine cont de buna educație, de urbanitate și de curtoazie. Utilizarea termenului civism și-a avut originea în Revoluția Franceză și, inițial, apare relaționată cu secularizarea vieții sociale pe care aceasta a presupus-o.

Regulile de civilitate sunt diferite

Regulile de civilitate sunt diferite de la o țară la alta, deși majoritatea lor au aceeași funcțiune, aceea de a ne respecta reciproc pentru a avea o coexistență plăcută. Spre exemplu, vecinii folosesc continuu facilitățile și serviciile comunitare și se văd tot timpul. Este vital să existe o bună coexistență între ei, adică să fie educati și amabili, astfel încât să nu existe conflicte.

Civismul poate fi înțeles ca o adevărată capacitate de a ști să trăiești în societate, respectând și luând în considerare restul indivizilor care o alcătuiesc. Asta implică urmarea unor reguli de conduită și de educație, care variază în funcție de cultura grupului în cauză.

Educația este văzută în general ca o condiție prealabilă care ajută cetățenii să ia mereu decizii bune și să facă față demagogilor care caută sa-i înșele. Roger Soder scrie că, într-o democrație în care exigențele de bun cetățean sunt pretinse tuturor, «doar școala publică poate oferi tuturor educația de care au nevoie»”, se arată pe wikipedia.org.

sursa: facebook.com/robert.elekes