Documente obligatorii pentru șoferi. Procedura pentru accidentele produse în străinătate

Documente obligatorii pentru șoferi. Procedura pentru accidentele produse în străinătate Sursa Foto: Arhiva EVZ

Accidentele rutiere sunt evenimente neplăcute, însă, câteva documente și informații cu privire la asigurare, respectiv plata despăgubirilor pot ajuta persoanele direct implicate. Astfel, șoferii care călătoresc în străinătate trebuie să dețină în mod obligatoriu „cartea verde”, document eliberat gratuit de compania de asigurare.

Documente obligatorii pentru șoferi. Cum obții despăgubiri în cazul unui accident rutier produs în străinătate

Val de accindente pe străzile din România

Sursa foto: Dreamstime

Carta verde pentru șoferi este, de fapt, dovada a asigurării de răspundere civilă în străinătate. Prin urmare, dacă un șofer provoacă pagube, atunci compania  de asigurare urmează să plătească aceste daune. Compania asigură plata  pentru răspundere civilă, nu și pentru cea penală.

Sunt cazuri în care companiile de asigurare au emisun formular european de constatare a accidentelor, document care îi  va ajuta pe șoferi și pe autorități   să colecteze rapid toate informațiile necesare și, totodată, va facilita soluționarea cererilor de despăgubire, menționează MAE.

Pașii pe care trebuie să-i urmați, după producerea unui accident rutier străinătate

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Păstrați toate documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
  • Dacă accidentul a avut urmări grave (persoane rănite sau decedate) trebuie să anunţi de urgență poliţia locală, după ce în prealabil ai acordat primul ajutor. Apoi, contactați Ambasada sau Consulatul României.
  • Dacă dețneți un telefon mobil cu un abonament de roaming pe durata călătoriei în străinătate, asigură-te, înainte de plecarea din România, că ai introdus în memoria dispozitivului numerele de telefon ale ambasadelor şi consulatelor României din ţările pe care urmează să le vizitezi. Aceste numere de telefon sunt disponibile pe site-ul oficial MAE (www.mae.ro), menționează sursa citată.

Procedură diferită în fiecare țară

Șerban Huidu, implicat într-un nou accident rutier

Sursa foto: captură video

În unele țări din UE, precum Spania, Italia, sunt necesare   fotografii de la locul accidentului.  În Germania, este necesar  săă notezi și numele străzii și orașului, detalii specifice locației, care sunt folosite în raportările oficiale, în timp ce în alte state, cum ar fi Germania, este obligatoriu să schimbi informații precum adresă, date de contact, numărul de înmatriculare și detaliile asigurării, chiar și în cazul unor accidente ușoare. menționează ziarulromânesc.