Accesul la dosarele medicale. Schimbările care au intrat în vigoare
- Emma Cristescu
- 20 iulie 2023, 11:07
Rudele persoanelor care au decedat în spital vor putea avea acces mai ușor la informațiile și documentele medicale ale acestora.
Până acum, în cazurile pacienților decedați în spitale, care au fost în imposibilitate să-și dea consimțământul, familiile acestora erau nevoite să dea în judecată unitatea sanitară pentru a avea dreptul de a intra în posesia documentelor medicale ale rudei decedate.
Din această lună, rudele persoanelor care au decedat în spital vor putea avea acces la informații și documente medicale fără a fi necesar consimțământul acestora. Ele nu vor mai fi nevoite să conteste în instanță Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care meționa că toate informaţiile privind starea unei persoane internate într-un spital, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acesteia.
„Intenția legiuitorului de a da dreptul pacientului să permită sau nu accesul altor persoane la datele sale medicale a fost una bună. Este firesc ca fiecare dintre noi să ne dorim să avem intimitate în acest sens iar suferința noastră să nu reprezinte subiect de discuție între cunoscuți. Pe de altă parte, să nu uităm că trăim într-o societate care manifestă numeroase prejudecăți în privința anumitor patologii iar pacienții pot suferi de pe urma discriminării și a lipsei de informare corectă”, a spus în urmă cu câteva luni Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Cine are acces la documentele persoanei decedate
Potrivit noilor prevederi legale, sunt prevăzute patru categorii de persoane care au acces la documentele medicale ale unui pacient în cazul decesului acestuia într-un spital, în care s-a aflat într-o stare în care nu a putut să-și exprime consimțământul pe perioada internării în unitatea sanitară. Informațiile medicale cu caracter confidențial pot fi furnizate soțului supraviețuitor, ascendenților (părinți, bunici etc.), descendenților (copii, nepoți etc.) și unei rude de până la gradul IV.
„Introducerea acestui amendament este binevenită atât pentru rudele pacienților decedați în condițiile menționate dar și pentru unitățile medicale. Oamenii nu mai sunt purtați pe drumuri iar spitalele evită niște procese în care nu au avut niciun rol. Pe de altă parte, accesul familiei la documentele medicale ale rudelor lor va schimba percepția vizavi de cadrele medicale că ar dori să ascundă vreun aspect al îngrijirii medicale de care a beneficiat pacientul respectiv. Susțin această corecție legislativă, evident cu normele de aplicare apărute prin care drepturile pacienților să fie respectate”, a mai menționat dr. Florin Roșu pentru ziaruldeiași.