Ajutor de deces 2022. La ce sumă ajunge, cine beneficiază și care sunt actele necesare

Ajutor de deces 2022. La ce sumă ajunge, cine beneficiază și care sunt actele necesareNoi amenzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ajutorul de deces este oferit de stat pentru acoperirea unei părți din costurile de înmormântare. Pentru mulți români, poate fi o soluție limitată atunci când cineva din familie a decedat.

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane. Ea trebuie să dovedească documente că a suportat cheltuielile cauzate de deces. Beneficiarii pot fi: soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană.

În cazul decesului unui membru de familie al asiguratorului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită asiguratorului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat. Banii pot merge către:

  • soțul/soția;
  • copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflați în întreținere, dacă au devenit inapți pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
  • părinți și bunicii oricăruia dintre soți.

Ajutorul de deces este o sumă de bani considerabilă care acoperă o parte din cheltuielile unei înmormântări. Pentru a primi această sumă de bani trebuie îndepliniți anumiți pași și o serie de acte care trebuie prezentate. În sistemul public de pensii se acordă ajutor de deces, în cazul decesului asiguratoriului, pensionarului sau în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului. Ajutorul de deces s-a majorat de la 1 ianuarie substanțial, ca urmare a creșterii salariului minim brut pe economie.

Astfel, valoarea integrală a acestuia a la 6.095 de lei.

În funcție de situație, ajutorul de deces poate avea două valori:

- suma de 6.095 de lei va fi acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar - suma de 3.048 de lei va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al

Ajutorul de deces și ajutorul de înmormântare

Ajutorul de deces și cel de înmormântare se referă la același eveniment, însă există o diferență între ele. Ele se diferențiază în funcție de sursa din care sunt suportate. Ajutorul de deces se obține de la Casa de Pensii și este suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Acesta se acordă în baza unui certificat de deces, la cerere.

În același timp, ajutorul de înmormântare este acordat de către angajator din sursele proprii. Este bine de reținut că acest ajutor nu se deduce din contribuția la sistemul asigurărilor sociale și se acordă respectând prevederile contractului de muncă individual/colectiv. Cele două ajutoare pot fi cumulate de către persoana îndreptățită să le primească în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie al acestora care nu era asigurat sau pensionar la momentul decesului, potrivit legislației în vigoare.

Valoarea ajutorului de deces în 2022

Suma de bani pentru salariul mediu brut s-a mărit, în conformitate cu Legea asigurărilor sociale de stat pe anul în curs, începând de la 1 ianuarie 2022. Câștigul salarial brut a crescut de la 5.380 de lei la 6.095 lei, începând din acest an.

Astfel, majorarea salariului mediu brut influențează în mod direct valoarea ajutorului de deces. Acesta se calculează în funcție de valoarea salariului. Cuantumul ajutorului de deces se va acorda diferențiat astfel:

  • suma de 6.095 de lei va fi acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar;
  • suma de 3.048 de lei va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Acte necesare ajutor de deces 2022

Pentru a obține ajutorul de deces, solicitanții trebuie să depună o serie de documente, informează Playtech. Acestea sunt următoarele:

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
  • certificatul de deces (original si copie);
  • documentul de identitate al solicitantului (original si copie);
  • acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, documentul care să ateste calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
  • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
  • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
  • adeverință care să ateste ca, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsa între 18 și 26 de ani urma o forma de învățământ organizată conform legii (original);
  • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.