Academia Română denunță discursurile extremiste: Amenință cea mai fastă perioadă istorică a noastră
- Andrei Pospai
- 16 mai 2025, 19:44

Institutul de Istorie a Religiilor (IIR) din cadrul Academiei Române a lansat un avertisment public privind escaladarea discursurilor extremiste, fasciste și antisemite în România. IIR condamnă discursurile extremiste.
Într-un comunicat oficial semnat de dr. Eugen Ciurtin, directorul institutului, IIR denunță ceea ce numește o „recrudescență galopantă” a pozițiilor publice care amenință valorile democratice și fundamentele civice ale societății românești.
Reabilitarea ideologiilor totalitare
Institutul trage un semnal de alarmă asupra riscului reabilitării ideologiilor totalitare, amintind de unul dintre cele mai tragice momente de violență extremă din istoria României: asasinarea premierului Ion Gheorghe Duca în 1933.
Crima, executată la ordinul Mișcării Legionare, a avut loc pe peronul gării din Sinaia. Asasinii călătoriseră în același tren cu demnitarul și l-au împușcat cu cinci gloanțe.
Institutul subliniază că acest episod rămâne un simbol dureros al efectelor radicalizării și al instrumentalizării discursului religios în slujba urii politice.
„România a suportat deja din plin oroarea dictaturilor de extremă dreaptă care au distorsionat, instrumentalizat și folosit ca armă religia în spațiul public”, se arată în comunicat.

Academia Română
Manipularea religiei în scopuri ideologice
Cercetătorii avertizează că valorile autentice ale religiei, precum discernământul, asumarea, echilibrul și onestitatea, nu trebuie să fie deturnate pentru a susține ideologii violente, iar discursurile extremiste nu trebuie tolerate.
„Dacă există în universurile religioase, inclusiv în istoria religioasă a României, mari valori democratice și spirituale, acestea trebuie aprofundate tocmai în momentele critice. Altminteri, nu avem decât de pierdut, cu toții”, notează IIR.
Reacția și măsurile propuse
Institutul își exprimă solidaritatea cu instituțiile naționale care au condamnat recent declarații și acțiuni de natură radicală, considerate incompatibile cu principiile constituționale și cu legislația în vigoare.
În acest sens, IIR face referire la Ordonanța de Urgență nr. 31/2002 și Legea nr. 217/2015, care interzic discursurile extremiste, manifestările fasciste și simbolurile legionare.
„Aceste derive amenință să alieneze și să distrugă cea mai fastă perioadă istorică a noastră”, avertizează institutul, subliniind că România trebuie să protejeze cele trei decenii de consolidare democratică în perioada postcomunistă.