Abuzurile ANAF, desființate de Înalta Curte. Fiscul a produs prejudicii de milioane de lei

Abuzurile ANAF, desființate de Înalta Curte. Fiscul a produs prejudicii de milioane de lei Abuzurile ANAF, desființate de Înalta Curte. Fiscul a produs prejudicii de milioane de lei / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un abuz al ANAF privitor la diurne a fost desființat de ICCJ după ce o societate care activează în domeniul construcțiilor, a contestat în instanță practica Fiscului.

Abuz al ANAF, desființat de Înalta Curte. Pe scurt, este vorba de reîncadrarea sumelor plătite angajaților aflați în detașare transnațională în statele Uniunii Europene cu titlul de diurnă/indemnizații de detașare în venituri de natură salarială. Magistrații de la Înalta Curte au dat câștig de cauză companiei respective, a cărei activitatea comercială a fost serios viciată de practica organelor fiscale.

Practică ANAF, desființată de ICCJ

Practica organelor fiscale a fost fundamentată pe Legea nr. 72/2022, act normativ care de altfel a instituit amnistia pentru această obligație fiscală. Astfel, ajutate de o lege imprecisă, organele fiscale au interpretat în mod forțat și mecanic o serie de mențiuni stipulate în documentele contabile, ignorând probele existe și dispozițiile legale relevante.

Prin urmare, decizia ICCJ este de o importanță deosebită ca urmare a faptului că elimină o practică des utilizată și extrem de păguboasă pentru firmele din sectorul construcțiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, decizia instanței clarifică cadrul legal atât din punct de vedere fiscal cât și din perspectiva legislației muncii. Astfel, organele fiscale au obligația de a lua în considerare și poziția companiei din perspectiva tratamentului fiscal pentru diurnele acordate angajaților detașați într-un stat membru UE cel puțin până la schimbarea legislației fiscale în domeniul respectiv.

Practica ANAF, desființată de ICCJ

Sursa: Arhiva EVZ

Prejudiciul se ridică la 23 milioane de lei

Magistrații de la Înalta Curte au respins recursul ANAF, prin validarea deciziei formulate de Curtea de Apel București care a cenzurat actele de impunere a căror valoare financiară se ridică la peste 23 de milioane de lei. Avocații firmei respective au obținut suspendarea actelor impunere pe toată perioada procesului, și în cele din urmă prin decizia ICCJ au reținut aspectul de nelegalitate a actelor de impunere.

Divergențele legale au la bază o diferență de reinterpretare în sensul că organele fiscale au considerat că sumele plătite angajaților sub formă de diurnă nu sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale. În timp ce, compania respectivă le-a considerat indemnizații de detașare scutite de la plata contribuțiilor sociale.

Așadar, Curtea de Apel București a stabilit că natura juridică a sumelor plătite sub formă de diurnă sunt achitate cu titlu de indemnizație de detașare, scutite de la plata contribuțiilor. Sumele au fost plătite doar angajaților detașați și doar pe durata deplasării în interes de serviciu. În concordanță cu stipulările Codului Fiscal instanța a hotărât că Societatea a procedat corect, inforează Hotnews.