S-a schimbat legislația muncii. Dacă angajații sunt stresați, angajatorii sunt amendați
- Mihnea Talau
- 14 februarie 2021, 10:35
Veste proastă pentru angajatori. Aceștia pot fi amendați dacă angajații sunt stresați, epuizați fizic și psihic. Angajații pot reclama încălcarea legii de către angajator.
S-a schimbat legislația muncii. Întrucât nu mai pot pleca în mici vacanțe ca în alți ani, angajații stresați peste măsură, epuizați fizic și psihic trebuie să știe că, de acum, pot reclama încălcarea legii de către angajator.
Angajații trebuie să își cunoască drepturile
Angajații strâng probe cu care să se apere. Până în prezent, mulți cei care ajungea în situații-limită preferau să-și dea demisia. Un tânăr angajat a lucrat până anul trecut pentru o multinațională. Acesta povestește acum că fiecare zi la locul de muncă era un sursă de stres și suprasolicitare. Și nu doar pentru el. Situații descrise de acest tânăr sunt frecvente și au devenit o preocupare în ultimii ani. Acum, cei afectați au o lege care îi apără și sancționează drastic comportamentele abuzive ale angajatorilor.
Practic dacă angajatul reușește să demonstreze că este în permanență stresat la locul de muncă, epuizat fizic, iar angajatorul nu a luat măsuri să stopeze situația, acesta din urmă poate fi amendat cu ușurință de autorități. De asemenea tot angajatorul va fi obligat să plătească în cazul acestuia ore de consiliere psihologică, informează stiri.tvr.ro.
S-a schimbat legislația muncii. Amenzi pentru cei care încalcă drepturile angajatului
Amenzile ajung până la 200 de mii de lei. Iar cei care simt că le sunt încălcate drepturile au cum să se apere.
Specialiști din piața muncii vin și ei cu sfaturi pentru companiile care ignoră sau încurajează astfel de practici. Inspecția muncii este prima entitate care trebuie sesizată dacă este încălcat contractul de muncă și poate aplica amenzi de până la 3000 de lei pentru fiecare angajat.
Angajatorii riscă amenzi pe până la 200.000 de lei dacă îşi stresează angajaţii, prevăd o serie de modificări aduse legislaţiei anul trecut, care definesc stresul şi epuizarea fizică drept hărţuire la locul de muncă.
Legislaţia muncii a suferit multe modificări în 2020, unele dintre ele vizând sancţionarea mai drastică a muncii suplimentare excesive a salariaţilor, noi obligaţii ale angajatorilor faţă de salariaţii cu handicap ori un nou tip de pensie ce poate fi stabilită pentru salariaţii proprii,