Efectele majorării salariului minim. Ce trebuie să facă angajatorii
- Mihai Soica
- 24 ianuarie 2021, 21:33
Creșterea salariului minim brut pe economie atrage după sine o serie de complicații din partea angajatorilor, care sunt puși să calculeze salariul angajaților, în două feluri.
Efectele majorării salariului minim. Ce trebuie să facă angajatorii. Guvernul Cîțu a decis majorarea salariului minim brut pe economie, la mijlocul lunii ianuarie, ceea ce vine cu o serie de complicații. Firmele trebuie să calculeze salariul angajatului în doua feluri. Până în data de 13 ianuarie, în baza vechilor prevederi, iar după această dată, a noii ordonanțe de urgență.
„Modul în care Guvernul a reglementat majorarea nu permite efectiv majorarea pentru toată luna ianuarie. Data de intrare în vigoare nu era precizată și hotărârea a intrat în vigoare pe 13 ianuarie. Salariul minim crește doar din data de 13 ianuarie. Niciun angajator nu este obligat să crească salariu pe toată luna ianuarie. Angajatorii pot fi trași la răspundere doar dacă nu cresc salariul minim de la data de 13 ianuarie a.c. Pentru că și-au dat seama de modul defecuos în care a făcut reglementartea, Guvernul încearcă să rezolve situația. O majorare de salarii în mijlocul lunii atrage în mulțime de complicații. La două zile, de la publicare în Monitorul Oficial, Guvernul a discutat o altă hotărâre de urgență, dar proiectul de nu a mai fost adoptat”, a precizat Roxana Neagu de la avocatnet.ro.
Efectele majorări salariului minim
Nu doar veniturile angajaților sunt vizate de creșterea salariului minim, ci și o serie de alte categorii sociale.
Alin Popescu de la avocatnet.ro a precizat că majorarea salariului minim vizează și celebrele PFA-uri. Mai pe românește, persoane fizice autorizate.
„Dincolo de creșterea de costuri cu salariile, creșterea salariului minim angajazează și alte majorări. Crește plafonul de CASS și CAS. Crește plafonul până la care PFA-urile pot fi obligate să achite contribuții la asigurări sociale, respectiv pensii. Dacă sunteți PFA și obțineți venituri de 27.600 de lei, care înseamnă însumarea de 12 ore a salariului minim, dacă sunteți peste acest plafon trebuie să plătiți CAS și CASS. Crește și salariul minim orar pentru zilieri. De asemenea s-a majorat și suma minimă care trebue plătită internilor, a stagiarilor, valoarea minimă a indemnizației trebuie să fie egală cu minim 50 la sută din salariul minim brut”, a spus Popescu.
Efectele majorării salariului minim. Ce trebuie să facă angajatorii
Guvernul condus de Florin Cîțu a aprobat, săptămâna trecută, actul normativ care stabileşte valoarea pentru salariul minim brut pe ţară. Astfel, conform actelor adoptate de executiv, acesta va crește în 2021 la 2.300 de lei lunar. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de guvern, de la Palatul Victoria.
„Am aprobat actul normativ prin care se stabileşte salariul minim pentru 2021, ştiaţi deja, la 2.300 de lei. Ştiu că au fost discuţii în spaţiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînţeles că poate să fie aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci, este destul timp şi, astfel, salariul minim va creşte în 2021 cu 3%, aşa cum am anunţat. Este peste rata inflaţiei în 2020 şi peste estimarea de rată de inflaţie în 2021. Vom păstra puterea de cumpărare a românilor”, a declarat Florin Cîţu.