E oficial. Guvernul Cîțu a majorat salariul minim brut. Măsura se aplică din ianuarie

E oficial. Guvernul Cîțu a majorat salariul minim brut. Măsura se aplică din ianuarie

Guvernul condus de Florin Cîțu a majorat salariul minim brut care va fi intra în vigoare începând cu luna ianuarie a anului 2021. Valoarea noului salariu minim este de 2.300 de lei.

Guvernul condus de Florin Cîțu a aprobat, miercuri, actul normativ care stabileşte valoarea pentru salariul minim brut pe ţară. Astfel, conform actelor adoptate de executiv, acesta va crește în 2021 la 2.300 de lei lunar. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de guvern, de la Palatul Victoria.

„Am aprobat actul normativ prin care se stabileşte salariul minim pentru 2021, ştiaţi deja, la 2.300 de lei. Ştiu că au fost discuţii în spaţiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînţeles că poate să fie aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci, este destul timp şi, astfel, salariul minim va creşte în 2021 cu 3%, aşa cum am anunţat. Este peste rata inflaţiei în 2020 şi peste estimarea de rată de inflaţie în 2021. Vom păstra puterea de cumpărare a românilor”, a declarat Florin Cîţu.

Primul salariu minim pe anul 2021, aferent lunii ianuarie, se plătește în februarie.

Salariul minim, temă de discuție în guvernul Cîțu

Discuțiile pe marginea majorării salariului minim brut pe economie datează încă de anul trecut. Guvernul a analizat, în ultimele zile ale lui 2020, în primă lectură, proiectul de hotărâre privind o creștere de 3%.

„Va crește de la 1 ianuarie. Am fost asigurați că este OK să fie aprobată și săptămâna viitoare (hotărârea de guvern- n.r.). Salariul minim va crește puțin peste rata inflației. Rata inflației este estmată în jur de 1,8%, anul acesta, salariul minim va crește cu 3,1% pentru anul viitor”, spunea la vremea respectivă Florin Cîțu.

În nota de fundamentare a proiectului de HG, Ministerul Muncii a prezentat formula de calcul care a fost folosită la calculul salariului minim. Aceasta ia în considerare rata inflației de 2,2 % și creșterea productivității muncii pe persoană pentru 2020, de 0,8 %.

Angajatorii nu sunt de acord cu măsura

Pe de altă parte, patronatele nu au fost de acord cu majorarea salariului minim brut pe economie. Acestea au propus înghețarea acestuia la nivelul actual și pentru anul 2020.

Angajatorii susțin că nu pot face față acestor costuri în contextul crizei epidemiologice. Ei au arătat că vor fi obligați să scumpească produsele și serviciile și chiar să facă disponibilizări de personal.

Ne puteți urmări și pe Google News