Absolvenții care nu își găsesc loc un loc de muncă pot primi ajutor de șomaj. Ce demersuri trebuie să facă
- Simona Suciu
- 4 mai 2022, 16:10
Indemnizația este 262 de lei pe lună și se poate solicita după 60 de zile de la data absolvirii. Cererile se depun la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Tinerii care vor să beneficieze de șomaj trebuie să aibă situația școlară încheiată.
Absolvenții care nu își găsesc un loc de muncă pot beneficia de ajutor de somaj timp de șase luni de zile dacă nu își găsesc loc de muncă în 60 de zile după terminarea studiilor. Este vorba despre asbolventii de școli profesionale, liceu sau facultate. Tinerii trebuie să îndeplinească două condiții: să aibă 16 ani și să aibă situația școlară încheiată. Pentru a beneficia de imdemnizație, trebuie să depună o cerere la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din județul în care locuiesc.
„Prin absolvent al unei instituții de învăţământ se înţelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.
În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, se arată într-un comunicat de presă al AJOFM.
Câți bani primesc tinerii
Indemnizația de șomaj de care pot beneficia absolvenții este de 262 de lei pe lună şi reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj şi stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, scrie edupedu.ro.
Potrivit structurii anului școlar 2021-2022, clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă încheie cursurile la data de 27 mai 2022 – cu două săptămâni înaintea celorlalți elevi de liceu.
Care sunt actele necesare
Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă ca persoană în căutarea unui loc de muncă, sunt:
-actul de identitate;
-actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
-declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro – agentia AMOFM Bucureşti secţiunea Persoane fizice/Indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare.