A treia zi de proteste consecutive în toată țara. Oamenii tot mai revoltați de restricții încep să se adune în mai multe orașe ale României. În Capitală, în Piața Universității, s-au strâns deja câteva zeci de protestatari.
UPDATE: Adevărații protestatari s-au regrupat, la miezul nopții, în Piața Universității, hotărâți fiind să continue protestele și să rămână aici peste noapte.
UPDATE: În plin centrul Capitalei, persoane bănuite că fac parte din nucleul dur al galeriilor echipelor de fotbal din București au început să distrugă niște automate de sucuri și cafea. Nu au scăpat furiei lor nici câteva panouri publicitare aflate în zonă. Din fericire, astfel de incidente sunt izolate.
UPDATE: Mulți dintre participanții la protest au plecat de la Palatul Cotroceni spre casă. În Piața Victoriei s-au produs câteva mici incidente. La intrarea în stația de metrou. Mai multe persoane au fost ridicate de Jandarmi fiindcă au încercat să intre fără să plătească călătoria. În mod normal, la această oră, 23:10, metroul nu ar trebui să mai circule. În București, conform măsurilor în vigoare de la orele 22:00 nu se mai circulă.
UPDATE: Protestarii au ajuns la Cotroceni. Numărul acestora se ridică, potrivit estimărilor Jandarmeriei, la 2.000 - 2.500 de persoane. În zonă și-au făcut apariția și Trupele Speciale. Protestatarii sunt foarte furioși și scandează: „Demisia! Demisia”. În zonă s-au auzit mai multe explozii de petarde. Situația este foarte versatilă. Forțele de ordine sunt peste tot.
UPDATE: La București, protestatarii au părăsit Piața Victoriei îndreptându-se către Palatul Cotroceni. Flancați, evident, de un dispozitiv și mai mare de jandarmi.
UPDATE: În Municipiul Arad în fruntea sutelor de protestari, se poate distinge o cruce, urmată de un coșciug pe care scrie Guvernul României. Participanții la miting afirmă că îl duc la gropă să îl înmormânteze.
UPDATE: La Giurgiu, câteva sute de oameni mărșăluiesc prin centrul orașului, deciși să nu renunțe la protest. Ei acuză noile restricții și cer demisia Guvernului și a lui Arafat.
UPDATE: Protestatarii au ocupat Piața Victoriei. Principalele revendicări sunt: „Magazine deschise, fără mască și scoatetrea interdicției de stat în casă după ora 22.00”.
UPDATE: La Craiova în stradă sunt sute de protestatari. Aceștia strigă lozinci împotriva Guvernului Cîțu si cer demisia lui Arafat, în timp ce fotografiile acestauia sunt incendiate. Se aruncă cu petarde.
La Galați într-o mașină controlată de jandarmi au fost găsite arme, printre care o macetă.
UPDATE: Protestatarii au plecat la ora 20.25 în marș spre Guvern. Jandarmii sunt în alertă maximă.
UPDATE: Câteva sute de protestari din Capitală au plecat din Piața Universității către Ministerul de Interne pentru a-și striga nemulțumirile. Aici vor rămâne câteva minute după care își vor continua marșul către sediul Guvernului, în Piața Victoriei. În timpul marșului numărul acestora tot crește. Ei strigă „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”. Precum și lozinci anti Guvern, mască și Arafat.
Protestatarii se află acum sub fereastra lui Arafat. Din sute de piepturi se strigă „Demisia!”.
UPDATE: Potrivit unei informații de ultimă oră, jandarmii din Capitală au fost mobilizați în totalitate. Autoritățile se așteaptă la violențe.
Și în municipiul Vaslui lumea a ieșit în stradă. Este pentru prima data când în orașul moldav, zeci de persoane au ieșit la protest.
În Constanța, un protestatar a fost izolat de ceilalți. Acesta folosește numele unui partid pentru a câștiga capital electoral.
La Galați, municipalitatea a decis ca firma de salubrizare a orașului se strângă toate bordurile care nu sunt bine fixate. Asta pentru ca protestatarii să nu le poată folosi împotriva forțelor de ordine
În zonă sunt sosite deja mai multe mașini cu jandarmi. Aceștia sunt deocamdată destul de discreți.
Românii din nou în stradă
Alte zeci de persoane se află acum în stradă, la Constanța. Cu steaguri, bennere și scandări: „Libertate!”, „Jos Guvernul Mafiot!” și „Afară cu Arafat!”. Și clujenii au ieșit la protest.
Reamintim că luni la București, Constanța, Timișoara, Craiova, Ploiești, Brăila, Galați, Arad, Sibiu și alte orașe ale țării zeci de mii de români au protestat împotriva restricțiilor impuse de Guvernul Cîțu. Concret, a fost vorba de 70 de orașe în care s-a protestat timp de ore bune.
În Capitală, după miezul nopții s-au înregistrat și lupte stradale între protestatari, bănuiți a face parte din nucleele dure ale galeriilor formațiilor bucureștene și jandarmi. Conflicte au apărut și la Galați, Brăila și Craiova.
Jandarmeria a anunțat că în țară au fost aplicate 650 de amenzi, în valoare totală de peste 400.000 de lei, pentru mai multe încălcări ale legislaţiei în vigoare.
Un număr de 12 jandarmi au fost răniți, trei dintre ei ajungând la spital, iar 188 de persoane care au participat la proteste au fost identificate și audiate. Poliția a aplicat un număr de 222 de amenzi, dintre care 8 pentru organizatorii protestelor. Este un bilanț făcut după protestele de luni seara, prezentat de prefectul municipiului București și reprezentanții Jandarmeriei București și ai Poliției Capitalei.
Clasa politică a reacționat marți în urma protestelor. Unii au blamat ieșirea în stradă a românilor, în funcție de interesul politic sau puterea de înțelegere. Cei din arcul guvernamental, evident, nu au avut cuvinte de laudă. Din contră.
Iohannis consideră protestele, firești
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că demonstraţiile şi protestele sunt fireşti, legitime, însă manifestările violente, extremismul şi xenofobia sunt intolerabile şi complet de neacceptat.
„România este o democraţie funcţională şi matură, în care libera exprimare a opiniilor este garantată. Libertatea de gândire nu poate fi îngrădită, toţi avem dreptul la opinie şi dreptul să ne-o putem exprima public. Acesta este un principiu nenegociabil şi fundamentul unei societăţi libere. Demonstraţiile şi protestele sunt fireşti, legitime şi fac parte din structura oricărei democraţii funcţionale. Intolerabile şi complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viaţa şi sănătatea tuturor. Inclusiv ale celor care protestează şi neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni şi a răpus milioane de suflete la nivel global.
Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei şi antisemitismului. Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriaşă în aceste momente dificile pentru ţara noastră”, a afirmat marți, Klaus Iohannis.