Evenimentul ZileiActualitateUPDATE. Violențe la Piața Unirii după miezul nopții. Jandarmii, atacați cu pietre. FOTO & VIDEO

UPDATE. Violențe la Piața Unirii după miezul nopții. Jandarmii, atacați cu pietre. FOTO & VIDEO

UPDATE. Violențe la Piața Unirii după miezul nopții. Jandarmii, atacați cu pietre. FOTO & VIDEO
Scene de o duritate extremă. Protestele din Universității au început cu o bătaie și s-au terminat la fel. Evenimentul Zilei a relatat, pas cu pas, evenimentele care s-au desfășurat atât în București, cât și în țară.
Update 01:05. Forțele de ordine pare să fi reușit să îi disperseze pe cei aproximativ 400 de protestatari care se aflau în Piața Unirii în momentul în care nucleul dur al manifestanților a început să arunce cu bolovani și pietre către jandarmi. Mai mulți tineri au fost reținuți de forțele de ordine.
Update 01:00 Confruntări de stradă între jandarmi și protestatari. S-au aruncat cu sute de bolonavi, de pietre, de borduri. Mai multe magazine din centrul Capitalei au fost sparte. „Este haos! Nu vă pot descrie ce se întâmplă aici”, a fost relatarea unui jurnalist de la România TV.
Update 30 martie 00:48. Situația a degenerat între protestatarii tineri și forțele de ordine. Conform informațiilor oferite, manifestanții au aruncat, din nou, cu obiecte contondente către jandarmi.
Au fost chemați scutierii și s-a cerut suplimentarea forțelor de ordine. Jandarmii i-au anunțat pe protestatarii pașnici să elibereze zona pentru că se vor folosi gaze lacrimogene.
Jandarmeria Română a blocat centrul Capitalei cu sute de scutieri și zeci de mașini. În urma conflictelor, mai mulți oameni din ambele tabere au fost răniți.
Update 00:07. Ioana Ciurlea, reporterul Digi 24, a trăit momente tensionate după ce mai mulți protestatari au aruncat cu obiecte contondente către ea. Mai mult, unul dintre manifestanți a avut o atitudine ostilă și violentă din punct de vedere verbal la adresa jurnalistei.
UPDATE 00:00. Jandarmii spun că au apărut provocări pe internet. Oamenii sunt chemați în stradă fiincă jandameria va interveni în forță. Și se face apel pentru strângerea rândurilor. Jandarmeria a precizat că este vorba de un „Fake News”
Jandarmeria Română infirmă această informație afirmând că nu au fost incidente de natură să impună intervenția pentru restabilirea ordinii publice.

UPDATE 23:45. La Galați s-a ajuns la lupte de stradă. Jandramii extrag din rândul mulțimii furioase câte o persoană, două. Într-un cor de huiduieli și o ploaie de sticle. Totuși, numărul manifestanților s-a redus considerabil, multi dintre protestatari retrăgându-se spre casele lor.


UPDATE 23:10. În Piața Victoriei situația s-a inflamat. S-a aruncat cu petarde și cu sticle în jandarmi. Stive de măști ard pe carosabil. În replică jandarmii au dat cu gaze. O parte din jandarmi s-au echipat ca de război. Căști,  cotiere, scuturi, tot arsenalul. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă nu vom ajunge la un nou 10 august.

Oamenii cer demisii la nivel înalt. „Arafat, Voiculescu, Guvernul, să plece ascasă. Nu suntem de acord cu măsurile impuse”, spun cei din piață.


UPDATE 22:05. Ciocniri între protestatari și jandarmi. Unul dintre protestatari este lovit și este luat pe brate de jandarmi.

UPDATE 22:03. Furia protestatarilor ia amploare în Capitală. Mii de oameni sunt în centru Bucureștiului. Se aruncă cu petarde și fumigene.

UPDATE 21.58. Peste 1.000 de oameni protestează  în faţa Prefecturii Galaţi, împotriva noilor restricţii.

O parte dintre participanţii la protest au început să se manifeste violent faţă de jandarmi, care, echipaţi cu scuturi, au format un cordon pentru a-i împiedica să se apropie de Palatul Administrativ şi să blocheze total traficul rutier din zonă.
Unii protestatari au încercat să agreseze forţele de ordine şi au aruncat cu trei petarde spre Prefectură.

Manifestanţii au pancarte pe care scrie „Demisia Iohannis”, „Demisia Arafat”, „Demisia Guvernul Câţu”, „Tecuciul e aici/ Ne-a sărit muştarul!”.

 


UDPATE 21:48 La Secția 10 de Poliție din Capitală au chemat ambulanța. Protestatarul care a fost ridicat de jandarmi susține că a fost rănit în timpul imobilizări, anunță Antena 3.


UPDATE: Șoc în fața Guvernului.

Protestatarii, câteva mii, au profitat de neatenția de câteva secunde a cordonului de jandarmi, forțând intrarea în curtea Guvernului. Forțele de ordine s-au regrupat și cu câteva îmbrânceli și-au recuperat pozițiile.

Paradoxal, acum, oameni au plecat în marș spre Bulevardul Ștefan cel Mare.

UPDATE: Nucleul dur al galeriei echipei Dinamo București iese în stradă.

„Ultras Tei”, una dintre facțiunile dure ale galeriei lui Dinamo, și-a anunțat prezența la protestele anti-restricții care vor avea loc astăzi în București, dar și în mai multe orașe ale țării.


UPDATE: Protestatarii din Piața Universității au plecat în marș spre Guvern.

Câteva mii de oameni au ocupat carosabilul îndreptându-se spre clădirea Guvernului. Circulația este îngreunată pe unul dintre marile bulevarde ale Capitalei. Se scandează „Libertate”, „Jos masca” și „Jos Guvernul”. Protestatarii au trecut, la această oră de Piața Romană.

Cetățenii spun că s-au săturat de restricții, de minciunile și bâlbâiala Guvernului. Principalele revendicări: să nu mai fie închiși în casă, terorizați si abuzați de forțele de ordine, redeschiderea sălilor de sport, a restaurantelor, magazinelor și nu în ultimul rând libertate de mișcare în weekend.

 

 


UPDATE. Au apărut imagini și de la Sibiu.

 

UPDATE: „Bărbatul a refuzat sa poarte masca, a refuzat sa primească o mască de la colegii noștri. A refuzat legitimarea, a refuzat să meargă la secție și a devenit violent în limbaj și fizic. Asupra sa planează suspiciunea de ultraj, pe lângă refuzul de a se legitima. Este singura persoană”, a declarat Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei București.


A urmat o luptă, care s-a desfășurat pe caldarâm, până când protestatarul a fost încătușat și urcat în duba Jandarmeriei aflată la fața locului. Acesta a fost transportat la poliție, unde, cel mai probabil, va fi amendat.

Jandarmii spun că bărbatul ridicat din stradă ar fi refuzat legitimarea și ar fi reacționat violent. Bărbatul a fost pus jos cu forța de o armată de jandarmi, târât și brutalizat.

Jandarmi fără mască îi arestează pe românii care nu o poartă

Cu excepția acestui incident, situația este liniștită. Chiar amicală, pe alocuri. Iar asta face ca nici măcar jandarmii să nu poarte masca, care este obligatorie.

Robert Turcescu, care este prezent la fața locului, a imortalizat momentele. Le puteți vedea în galeria foto de mai jos.

FOTO: Robert Turcescu

Luni în Capitală au loc mai multe proteste împotriva restricțiilor Guvernului. Piața Unirii, Piața Universității și Piața Victoriei sunt punctele fierbinți, din această seara din București.

FOTO: Robert Turcescu

 

Revolte de stradă anunțate în mai multe orașe ale României

La această oră în municipiul Constanţa câteva sute de persoane s-au strâns la un protest organizat împotriva noilor măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.

Ei protestează în fața Prefecturii, împotriva abuzurilor autorităților ca urmare a restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Oamenii scandează „Libertate!“, „Jos Arafat!“, „Demisia!“, „Arafat, nu uita, România nu-i a ta!“, „Jos cu mascarada!“ sau „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!“.

Proteste în toată țara duminică seara

Peste 200 de sancțiuni, în valoare de aproape 100.000 de lei, au fost date în noaptea de sumincă spre luni în 24 de orașe din țară. La București, Cluj Napoca, Constanța și Timișoara, Brăila și Galați.

Jandarmeriei Române, că în 7 dintre cele 24 de localități în care au avut loc manifestații publice s-a depășit numărul maxim de participanți prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane. Motivul principal pentru care s-au dat amenzi.
Trebuie spus că unele persoane au fost amendate și pentru nepurtarea măstii, deși mulți dintre jandarmi nu purtau nici ei mască.
Guvernul nu ia în calcul relaxarea restricţiilor anti-COVID-19 după protestele de duminică. Reacţia Executivului vine după ce surse guvernamentale precizau că se analizează varianta schimbării orarului de funcționare în magazine şi redeschiderea restaurantelor cu condiţia testării anti-COVID.

Accesează: