A murit Radu Ciudin, reputatul medic cardiolog. A marcat medicina pe timpul vieții. Boala nu l-a cruțat

A murit Radu Ciudin, reputatul medic cardiolog. A marcat medicina pe timpul vieții. Boala nu l-a cruțat Sursa: Facebook

Șeful Secției de Cardiologie de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C C Iliescu”, Radu Ciudin, a decedat marți, conform Centrului Medical Internațional București.

Medicul Radu Ciudin a pierdut lupta cu o boală grea, care i s-a dovedit fatală la vârsta de 63 de ani.

„Cu durere în suflet anunțăm trecerea în lumea Drepților la vârsta de 63 ani a Conf. Dr. Radu Ciudin, Șef de Secție Cardiologie la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C C Iliescu”, Fundeni. Domnul Doctor Radu Ciudin rămâne în amintirile noastre, ale colectivului Centrului Medical Internațional București, ale pacienților domniei sale, ca un om blând, discret, un doctor care și-a dedicat întreaga activitate profesională pacienților, un om iubit și respectat”, anunță Centrul Medical.

A revoluționat cardiologia românească

Medicul Ciudin este cel care a implantat primul cardiodefibrilator din țară și era Ambasador al cardiologiei de elită din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanții Centrului Medical Internațional București, dorind să păstreze vie amintirea celui care a adus progrese în cardiologia românească, au transmis că:

„Domnul Doctor Radu Ciudin este cel care a implantat primul cardiodefibrilator din România, Doctor în Științe Medicale cu supraspecializare în Electrofiziologie Cardiacă și Stimulatoare, Membru Titular al Societății Britanice de Cardiologie, Ambasador al cardiologiei de elită din România, Membru al Societății Americane de Pacing și Electrofiziologie”.

Din păcate, în aceeași lună a decedat și fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

Profesorul universitar doctor Cristian Dragomir a murit sâmbătă, 5 februarie, la vârsta de 81 de ani. Medicul s-a confruntat cu mai multe probleme grave de sănătate și a fost răpus de o boală cruntă cu care s-a luptat în ultimele luni.

Născut la 28 aprilie 1940 la Bârlad, profesorul universitar doctor Cristian Dragomir a absolvit în anul 1962 Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și a devenit doctor în medicină în anul 1974, cu teza intitulată „Osteosinteza extraarticulară de col femoral”, potrivit  ziaruldeiasi.ro.

Specialist în chirurgie

Era specialist în chirurgia oncologică, esofagiană, hepatică, pancreatică, senologică, precum și în cea plastică și reconstructivă. Avea un palmares profesional impresionant. A efectuat de-a lungul carierei peste 25.000 de intervenții chirurgicale.

De asemenea este și autorul unor lucrări științifice apreciale în lumea medicală, precum „Chirurgie plastică și reparatorie”, vol. I (1980), „Tratamentul ulcerului gastroduodenal perforat” (1981), „Actualități în chirurgia cancerului gastric” (1999).

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Cristian Dragomir definea emoționant profesia pe care a practicat-o jumătate de secol. „Medicul trebuie să fie un om bun, înainte de a fi un profesionist. Să aibă capacitatea de a rezona la suferinţa seamănului, să empatizeze cu el, să se pună în pielea bolnavului. Al doilea lucru care se cere este sănătatea. Medicul trebuie să fie sănătos, să le inspire celor din jur vigoare, optimism, sănătate fizică şi mentală. Să fie muncitor, să „ţină la tăvăleală“, aşa cum spunea profesorul meu, pe care mereu îl citez. Adică să poată să nu doarmă două nopţi. Sigur, ca să fie un medic bun e necesar şi un IQ peste medie“.