Evenimentul Zilei > Actualitate > A murit “monstrul sacru” al gastronomiei franceze. Era bucătarul favorit al președinților
A murit “monstrul sacru” al gastronomiei franceze. Era bucătarul favorit al președinților

A murit “monstrul sacru” al gastronomiei franceze. Era bucătarul favorit al președinților

Gastronomia și diplomația franceză au suferit o pierdere devastatoare. Marc Meneau, bucătarul preferat al multor șefi de state și guverne, s-a stins la vârsta de 77 de ani. Mulți dintre președinții Franței și-au invitat în restaurantul său cei mai importanți oaspeți.

Moartea lui Meneau a fost anunțată de jurnalistul Pierre Jules de la Auxerre TV și confirmată de  primarul din Saint-Père-sous-Vézelay, Christian Guyot. „Marc Meneau a murit și ne pare extrem de rău. E un moment foarte trist. Am primit vestea ca toată lumea de aici cu disperare pentru că este un om care a marcat viața orașului nostru”, a declarat primarul despre bucătarul de trei stele Michelin.

A gătit pentru președinți americani și francezi, dar și pentru cancelari germani

Marc Meneau a fost patronul faimosului restaurant L’Espérance de Saint-Père, din Yonne, în Burgundia. El a fost cel care i-a adus în acest mic orășel burgund pe mulți dintre liderii mondiali. În fotografia din acest articol este surprins alături de fostul premier israelian Shimom Perez, dar în albumul său personal există și poze cu președintele american Richard Nixon, președinți ai Franței și cancelari germani.


OMS aruncă bomba! E vorba de vaccinarea obligatorie. Ce ne așteaptă?


Un bucătar autodidact

Marc Meneau a fost considerat de-a lungul ultimelor decenii ultimul maestru al vechii școli de gastronomie din Franța. Cu toate astea, n-a studiat niciodată cu marii bucătari ai Franței.

„Nu am fost niciodată ucenic în casele mari și am învățat să gătesc din cărți”, îi plăcea să spună faimosului bucătar. „Am petrecut prima mea vacanță la biblioteca Cuisiniers de Paris, căutând rețete autentice și sfaturi de la marii maeștri. Chiar și astăzi îmi iau ideile în cărți. Când ești autodidact, nu știi cum să faci totul, dar nu-i poți înșela pe clienți”, spunea chef-ul care a învățat să gătească pentru a-și cuceri soția.

Afacerile nu i-au mers prea bine

Deși chef-ul francez Marc Meneau a obținut în impresionanta sa carieră  trei stele Michelin, lui Meneau nu i-a mers prea bine în afaceri. În 2007, compania sa a fost plasată în lichidare judiciară. El a reușit până la urmă să redeschidă L’Espérance, dar a avut loc o a doua procedură de lichidare în 2015.


Profeția teribilă a experților: Prințul Charles va aduce sfârșitul monarhiei britanice


Un an mai târziu, restaurantul emblematic a fost cumpărat de grupul fondat de Alain Ducasse, care a anunțat initial investiții de 14 milioane de euro în 2017 și o redeschidere a L’Espérance în 2019, dar Meneau nu a mai trait să vadă realizarea acestui proiect.

Pe lângă agenții Mossad, James Bond e biet copil. E de necrezut ce au putut născoci