A murit Ion Bugan, românul care avut curajul să protesteze faţă de regimul Ceaușescu: „Călăule, nu te vrem conducător”

A murit Ion Bugan, românul care avut curajul să protesteze faţă de regimul Ceaușescu: „Călăule, nu te vrem conducător”Sursa: https://www.bbc.com/news/magazine-26838177

Ion Bugan, românul care a avut curajul să protesteze împotriva regimului Ceaușescu, a murit, miercuri, 9 noiembrie 2022, în Belmont, Michigan, SUA, la vârsta de 86 de ani. Tecuceanul a fost condamnat de trei ori pentru propaganda anti-comunistă.

Ion Bugan a fost arestat pentru prima oară la vârsta de 25 de ani, în 1961, în Hunedoara, pentru propagandă împotriva „orânduirii sociale”, fiind condamnat la 10 ani de închisoare şi la confiscarea averii. A fost eliberat în 1964, ca urmare a evenimentelor din anii 1963-1964, când Gheorghiu- Dej a pus în libertate toţi deţinuţii politici.

A doua arestare a fost în 1965. Ion Bugan a primit de data aceasta opt ani de închisoare pentru trecerea frontierei. A fost eliberat în 1969 în urma modificării Codului Penal.

A treia arestare a fost în1983 pentru organizarea unei manifestații publice împotriva dictaturii comuniste. De data asta a primit zece ani de închisoare.

Ion Bugan a murit la vârsta de 86 de ani

Disidentul a povestit despre modul cum a pregătit acel protest cu aproape un an de zile înainte. „Mi-am pregătit maşina cu suporți de metal unde să pun pancarte”. Acesta a povestit că a agăţat de maşină două pancarte mari, prin care cerea arestarea lui Nicolae Ceauşescu.

Pe partea din faţă a autoturismului a afişat un tablou cu faţa lui Ceauşescu pe care a scris „Călăule, nu te vrem conducător”, însoțit de două pancarte cu mesaje care solicitau judecarea acestuia pentru crime şi pentru dezastrul economic al țării, precum şi respectarea drepturilor omului în România. Și-a condus maşina astfel „tapetată” din Piața Unirii spre Intercontinental.

Trupele speciale ale Securității comuniste nu l-au putut opri la timp, din cauza traficului foarte aglomerat, în timp ce mulţi trecători îl aplaudau, iar parte dintre șoferii aflaţi în trafic s-au alăturat protestului, aprinzând farurile şi claxonând încontinuu. În cele din urmă, maşina i-a fost blocată la Hotelul Intercontinental, iar tecuceanul curajos a fost arestat.

Toate ziarele din capitalele europene aveau pe prima pagină ştirea despre protestul lui Ion Bugan

Tribunalul Militar București l-a condamnat la zece ani de închisoare, fiind încarcerat la Aiud timp de cinci ani, după care a beneficiat de o amnistie generală. După ce a fost eliberat, în 1988, a cerut azil politic la Ambasada SUA, care i-a fost acordat, iar Securitatea românească i-a aprobat plecarea din ţară, împreună cu familia. În noiembrie 1989, a ajuns în Michigan, unde s-a stabilit şi a obţinut cetăţenia americană.

Ion Bugan a povestitdespre  traumele prin care a trecut în perioada comunismului. Fostul deținut politic, premiat în SUA, fost coleg de celulă cu disidentul anticomunist Iulius Filip, nu a uitat absolut nimic din tot ceea ce i s-a întâmplat în acea perioadă.

Ion Bugan: „M-au băgat la macavelă. Legat cu mâinile la spate, agățat cu un cârlig și te ridică în sus până când degetele picioarele abia ating podeaua. Era o durere insuportabilă. Am avut parte de asta de cinci zile la Rahova.

La Aiud, nu m-au băgat la macavelă. Au folosit lipsa de aer și înfometarea. Lipsa de aer a fost cam la toate penitenciarele din țară. După venirea lui Ceaușescu, toate astea s-au dat jos și în timpul anchetei nu te mai loveau, nu mai aplicau metode de tortură”, a povestit disidentul potrivit viata-libera.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News