A luat PRO TV și blestemul de la Kanal D?! Ce s-a ales de câștigătorii Exatlon. Destin tragic
- Ramona Rotaru
- 23 ianuarie 2022, 19:23
Vladimir Drăghia și Ion Surdu sunt doi dintre câștigătorii de la Exatlon, emisiunea care a precedat Survivor România. Ambii au fost implicați în dosare grele, primind condamnări cu închisoare. Dacă Vladimir Drăghia a scăpat mai ușor, nu același lucru se poate spune și despre Ion Surdu.
Exatlon România pare să fi adus un blestem asupra unor câștigători. Vladimir Drăghia, câștigătorul primului sezon, și Ion Surdu, cel care a primit trofeul celui de-al treilea sezon, s-au ales cu câte o condamnare, după ce s-au prezentat de mai multe ori în fața judecătorilor.
Vladimir Drăghia a scăpat mai ușor, faptele sale penale aducându-i o condamnare cu suspendare, acum aproximativ patru ani. Vedeta a fost condamnată la opt luni de închisoare după ce s-a urcat la volan după o petrecere de pomină în Mamaia. A fost oprit de polițiști în trafic și apoi a apărut în presă. A făcut un scandal de pomină, însă judecătorii l-au condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare. Drăghia a fost nevoit să facă 80 de zile în folosul comunității.
”În baza art. 396, alin.2 Cod pr. pen. cu aplicarea art. 396, alin.10 Cod pr. pen. condamnă pe inculpatul D.V.R. – la o pedeapsă de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prev. de art. 336 alin. 1 C.pen. În baza art.91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În baza art.92 alin.(1)/Cod penal stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.
Potrivit art. 93 alin.(3)/Cod penal., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei / Consiliul Local Sector 2 București ca pe o perioadă de 80 zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal, în sensul că, dacă cu rea-credință nu va respecta măsurile de supraveghere sau dacă nu va executa obligațiile impuse sau va săvârși o nouă infrac?iune în termenul de supraveghere, instanța va revoca suspendarea și va dispune executarea pedepsei. În baza art.272 raportat la art.274 alin.1/ Cod proc.penală obligă inculpatul la plata către stat a sumei de 1200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare (1000 de lei din faza de urmărire penală)”, se arăta în decizia instanței cu privire la Vladimir Drăghia.
Ion Surdu, închisoare cu executare din cauza fraudelor informatice
Situația celui de-al treilea câștigător de la Exatlon România nu este chiar atât de ușoară. El a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat într-un dosar cu fraude informatice. Potrivit procurorilor DIICOT, Ion Surdu făcea parte dintr-o rețea de infractori care făceau operațiuni financiare frauduloase prin atacuri cibernetice asupra mai multor clienți ai unor bănci de la noi din țară.
Câștigătorul celui de-al treilea sezon Exatlon a făcut recurs, procesul având mai multe înfățișări. La ultimul proces, judecătorii au decis să schimbe încadrarea dosarului.
”Schimbă încadrarea juridică a faptelor pentru care inculpatul S. I.a fost trimis în judecată din 10 infracţiuni de instigare la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos (…) şi 8 infracţiuni de complicitate la tentativa de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în o infracţiune de instigare la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos (…) și în o infracţiune de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, prev. de art. 47 Cod penal raportat la art. 360 alin.1 şi 3 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal (16 acte materiale dintre care unul de complicitate şi 15 de instigare)”, se arată în minuta ședinței de judecată care a avut loc zilele trecute.
Ion Surdu este plecat de mai bine de un an în Polonia. Acesta este legitimat la un club de MMA unde participă la întreceri specifice sportului de contact. Vizitele în România sunt doar pentru a participa la procese. Cariera sa de luptător ar putea fi afectată de sentința acestui dosar.
”Dedeșcu Nicolae, Surdu Ion, Ogorodnic Alexandru, Todică Constantin și Falenciuc Victor au ridicat/retras sumele de bani intrate efectiv în conturile lor (cu excepția acelor cazuri în care au fost blocate pe motiv de fraudă) și le-au remis direct/indirect lui Doionisie Corcinschi sau le-au transferat persoanelor indicate de acesta”, arăta DIICOT în raportul remis procurorilor în baza căruia a fost condamnat Ion Surdu la închisoare cu executare. Mai mult, în dosarul cu pricina a fost stabilit un prejudiciu total de circa 500.000 de euro.