Ritmul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a încetinit mult în ultimele zile. Dacă acum o săptămână se raportau peste 100.000 de doze administrate la 24 de ore, astăzi, numărul aproape că s-a înjumătățit; aproximativ 54.000 de persoane au fost vaccinate, din care mai bine de jumătate au făcut rapelul, transmite Radio România Actualități.

Mai multe maratoane ale vaccinării au fost organizate și la acest sfârșit de săptămână, dar numărul celor care au făcut de ieri până astăzi prima doză sau vaccinul în doză unică a fost de 23.200, față de 42.000, duminica trecută.

În perioada următoare, autoritățile își propun să amenajeze mai multe centre de vaccinare la graniță și pe aeroporturi internaționale, în special pentru a veni în sprijinul cetățenilor români din străinătate. În aceste centre se va utiliza în special serul Johnson&Johnson, pentru care nu este nevoie de rapel.

De altfel, pentru vaccinul într-o singură doză a optat și mulți dintre cei care s-au prezentat la maratoanele de vaccinare organizate zilele acestea în Alba și care au avut posibilitatea să aleagă un anumit ser. Corespondenta Radio România Actualităţi în zonă, Andreea Bogdan, transmite că, în total, aproximativ 1.000 de oameni s-au vaccinat în cadrul evenimentelor de la Alba Iulia, Aiud și Blaj.

O nouă tranşă de vaccin Vaxzevria (AstraZeneca) a intrat în ţară, iar cele 108.000 doze vor ajunge, luni, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman, arată sursa citată.

Până în prezent, România a recepţionat 2.330.880 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie 743.956 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.