A început Postul Paștelui. Ce alimente trebuie să evite credincioșii, pentru a nu își pune sănătatea în pericol
- Ramona Rotaru
- 27 februarie 2023, 18:18
Postul Paștelui este cel mai lung din Calendarul Ortodox, acesta având 48 de zile. Credincioșii caută alternative la produsele pe care le consumă în viața de zi cu zi, însă de cele mai multe ori aleg alimente nocive, care le pot crea probleme de sănătate.
Credincioșii care țin post aleg, de multe ori, preparate nocive, care le pot pune sănătatea în pericol. Alternativele la alimentele de origine animală nu sunt recomandate de specialiști, acestea fiind nesănătoase.
Cele 48 de zile din Postul Paștelui nu sunt ușoare pentru credincioși. Persoanele care țin post consumă alimente procesate, în loc să aleagă legumele și fructele sau alte produse naturale. Unele preparate de post se dovedesc a fi adevărate bombe calorice. Există o serie de alimente pe care oamenii care țin postul trebuie să le evite. Printre acestea se numără pateul vegetal și margarina, produse care se găsesc în majoritatea frigiderelor în această perioadă.
Ce alimente trebuie să eviți în Postul Paștelui
Pateul vegetal este bogat în E-uri, grăsimi, gluten, amidon și multă sare. Acest produs este la foarte mare căutare în perioada postului, însă ne poate pune sănătatea în pericol. În loc să mâncăm pateuri vegetale cumpărate din supermarketuri, mai bine le preparăm acasă din boabe de soia, năut, ciuperci și alte legume.
Mezelurile vegetale sunt și ele pe lista de cumpărături a persoanelor care țin post. La fel ca și în cazul pateului vegetal, acestea conțin multe ingrediente nocive, cum ar tartrazină (E110), coșenilă (E120), roșu ponceau (E124), glutamat de sodiu (E621) și alte E-uri toxice sau suspecte.
Iaurtul de cocos comercializat în supermarketuri nu este neapărat nesănătos. Specialiștii ne atrag atenția cu privire la consumul său în cantități mari, fiind un aliment bogat în grăsimi saturate. Înainte de a cumpăra un iaurt vegetal, citește eticheta.
Deserturile vegane nu sunt o alternativă sănătoasă. Pentru a obține o textură deosebită, producătorii folosesc diverse ingrediente nesănătoase. Dacă vrei să te îndulcești, alege fructele sau prepară tu un desert delicios în casă, folosind ingrediente naturale.
Cum să mănânci sănătos în Postul Paștelui
Pentru credincioșii care vor să postească dar să își mențină și silueta, specialiștii propun preparatele din legume și fructe. Ei recomandă, pentru mese sănătoase, consumul de tocănițe, ciorbe, salate de tot felul, fasole bătute, cremă de humus sau pateuri vegetale, preparate cu ingrediente naturale. Nucile sunt extrem de sănătoase, ele putând înlocui gustările dintre mese.
În perioada postului, specialiștii recomandă consumul de fructe și legume în stare crudă. Dacă vrei să îți menții silueta, trebuie să ai grijă a densitatea de calorii și la mărimea porțiilor, potrivit doc.ro.