Începe Postul Paștelui. Cum ne pregătim pentru cel mai aspru post de peste an. Rugăciunea rostită de credincioși

Începe Postul Paștelui. Cum ne pregătim pentru cel mai aspru post de peste an. Rugăciunea rostită de credincioși Sursa foto: Arhiva EVZ

Postul Paștelui începe luni, 27 februarie și durează până sâmbătă, 15 aprilie. Este cel mai aspru din an, iar în mai multe zile credincioșii ar trebui să țină post negru. La începutul acestei perioade se rostește și o rugăciune specială.

Postul Paștelui este cel mai lung și cel mai aspru de peste an. Pe lângă restricțiile alimentare, în Postul cel Mare, potrivit scrierilor bisericești nu se organizează petreceri la care se dansează, înclusiv nunți sau botezuri.

Multe restricții

Postul Paștelui începe luni, 27 februarie 2023 și durează până sâmbătă, 15 aprilie 2023, inclusiv. În această perioadă credincioșii care doresc să țină post nu ar trebui să consume alimente de dulce cum ar fi lapte, ouă, unt, brânză sau carne, mai exact produse care conțin proteine de origine animală.

De asemenea, în mai multe zile se ține post negru. În primele două zile, 27 și 28 februarie se ține post complet, adică nu se mănâncă nimic. Cei care nu pot să reziste pot gusta seara puțină pâine și pot bea apă. În săptămâna Patimilor se ține de asemenea post negru, în afara zilei de joi. Miercuri se pot mânca seara, după oficierea Liturghiei Darurilor, pâine și legume.

Ne puteți urmări și pe Google News

În perioada Postului Paștelui există și două dezlegări la pește: pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri și pe 9 aprilie 2023, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului in Ierusalim, potrivit stirilekanald.ro.

Rugăciune specială

Credincioșii care țin post ar trebui să rostească o rugăciune la începutul acestei perioade. Aceasta se regăsește în cartea de cult numită Molitfelnic:

„Nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt departe pe mare, Dumnezeul nostru, Care mai înainte ai rânduit prin Legea cea veche şi cea nouă aceste patruzeci de zile, la care ne ai învrednicit acum să ajungem; de la Tine cerem şi Ţie ne rugăm, întăreşte ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim într însele cu bună nevoinţă, spre slava numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, pentru omorârea patimilor şi stârpirea a tot păcatul, pentru ca prin pocăinţă împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne sculăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta în toate zilele noastre.

Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin“.