Evenimentul Zilei > International >  A fost „scăpat” documentul secret despre viitorul apocaliptic al Marii Britanii în cazul unui Brexit fără acord
 A fost „scăpat” documentul secret despre viitorul apocaliptic al Marii Britanii în cazul unui Brexit fără acord

 A fost „scăpat” documentul secret despre viitorul apocaliptic al Marii Britanii în cazul unui Brexit fără acord

În documente sunt prezentate scenariile pentru care se pregăteşte să le facă faţă guvernul britanic în cazul în care Regatul Unit va părăsi în toamnă Uniunea Europeană fără acord. Documentele secrete au intrat în posesia Sunday Times care publică conţinutul în exclusivitate.
Documente secrete despre Brexit au fost făcute publice şi sunt schiţate cele mai crunte situaţii: cozi interminabile de camioane în porturile franceze, penurie de medicamente, de alimente şi carburanţi, graniţă dură între Irlanda de Nord şi cea de Sud. 
Documentul din Times face parte din planul numit „Operation Yellowhammer”. Şi care prevede că 85% din camioanele care traversează Canalul Mânecii nu sunt pregătite pentru vama franceză şi ar putea genera cozi haotice de aşteptare chiar zile întregi, aruncând în dezastru porturile pentru cel puţin trei luni. După puţin timp se va face simţită penuria de foarte multe mărfuri de primă necesitate. 

Potrivit Whitehall, furnizarea de medicamente ar putea ”fi susceptibilă de grave şi lungi întârzieri”, ca şi a alimentelor, cu consecinţă asupra preţurilor şi scăderi ale veniturilor persoanelor mai sărace, probleme ale zborurilor şi ale trenurilor pentru Europa. O sursă Whitehall a declarat: ”Aceasta nu este o – Previziune a spaimei -, ci previziunea mai realistă de ceea ce va trebui să înfrunte lumea în cazul Brexitului fără acord. Este vorba de scenarii raţionale, de bază, fără discuţie, nu cele mai rele care se pot întâmpla”.

Documentul secret asupra viitorului apocaliptic al Marii Britanii în cazul unui Brexit fără acord a fost răspândit de un fost ministru pentru „a influenţa colocviile dintre Boris Johnson şi liderii europeni”, a dezvăluit pentru BBC o sursă din Downing Street, potrivit căreia documentul a fost elaborat „când miniştrii făceau obstrucţii la cum trebuia procedat pentru a pregăti ieşirea şi nu existau fonduri disponibile”.
Dezvăluirea vine tocmai când urmează o serie de întâlniri cruciale pentru guvernul de la Londra
Johnson, în fapt, va zbura miercuri la Berlin pentru a se întâlni cu Angela Merkel, iar o zi după se va afla la Paris pentru discuţii cu preşedintele Emmanuel Macron. Între timp, Michael Gove, ministru delegat,  pentru a intensifica pregătirile planurilor de urgenţă în vederea unui Brexit dur, încearcă să arunce gaz pe foc comentând pe Twitter că documentul în chestiune se referă la „cea mai rea dintre situaţii posibile”. Cu şanse mari să se întâmple…