Evenimentul Zilei > Social > A fost descoperită metoda prin care procesul de îmbătrânire poate fi stopat. Totul ține de modul în care este organizat ADN-ul
A fost descoperită metoda prin care procesul de îmbătrânire poate fi stopat. Totul ține de modul în care este organizat ADN-ul

A fost descoperită metoda prin care procesul de îmbătrânire poate fi stopat. Totul ține de modul în care este organizat ADN-ul

Cercetătorii au descoperit, după îndelungate teste, secretul tinereții veșnice. Testarea este într-o fază incipientă momentan, însă dacă totul decurge bine, metoda descoperită va putea fi aplicată și la oameni.

Studiul, publicat pe 12 ianuarie, a fost făcut de cercetătorii laboratorului Sinclair de la Facultatea de Medicină Harvard, iar descoperirile lor ar putea schimba viitorul omenirii. Aceștia au reușit să arate că modul în care este organizat ADN-ul unei persoane, denumită și programarea epigenică, afectează procesul de îmbătrânire.

A fost descoperit secretul tinereții

Procesul este doar într-o fază incipientă, iar experimentele au fost făcute deocamdată doar pe șoareci, timp de 13 ani. În primul rând, cercetătorii au făcut modificări epigenetice prin modificarea ADN-ului pentru a îmbătrâni șoarecii.

Există o modalitate clară de a accelera îmbătrânirea prin perturbarea programării epigenetice în celule”, a spus participantul la studiu și cercetătorul Thomas Dixon-McDougall, care a studiat șoarecii ce au fost păstrați în același loc și cu aceeași secvență de ADN.

Apoi poate fi, de asemenea, restaurat înapoi la o stare de tinerețe”, a adăugat el. Într-un videoclip postat de cercetători se pot observa doi șoareci, de aceeași vârstă, dar care au un aspect cu totul diferit, după ce au fost supuși testelor de modificare a ADN-ului.

Unul dintre șoareci a fost supus unei proceduri de îmbătrânire artificială, în timp ce pentru cel de-al doilea, s-a reușit inversarea procesului. Conform cercetătorilor, prin repararea ADN-ului cu terapia asupra genelor, șoarecii au devenit mai tineri. „Activarea acestor gene este suficientă pentru a șterge aspectele îmbătrânirii”, au menționat autorii studiului.

Procedura ar putea trata mai multe boli simultan

Toată procedura asupra șoarecilor a fost făcută prin injectarea unor substanțe similare cu un virus. Cercetătorii au descoperit apoi că celulele șoarecilor au fost actualizate și s-au observat semne de creștere a mușchilor, a forței și a activității.

Pe parcursul experimentelor nu au apărut mutații, iar cercetătorii încearcă acum să testeze procedura pe mamifere și mai mari. De asemenea, se încearcă să se descopere cum ar putea fi ajutați oamenii cu Alhzeimer sau scleroză multiplă, prin aceeași procedură făcută asupra șoarecilor.

Dacă putem interveni pentru a inversa îmbătrânirea, am putea trata multe boli simultan”, a declarat un om de știință, citat CBS News.