A fost cutremur! Seismul a avut o magnitudine semnificativă. Oamenii au sărit ca arși!
- Emma Cristescu
- 12 noiembrie 2021, 23:50
Un nou cutremur a avut loc în Albania, iar specialiștii declară că sunt șanse mari să apară alte replici. Seismul a avut magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 10km. În ultima vreme, mai multe țări s-au confruntat cu fenomene ale naturii puternice.
Un nou cutremur cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 10km a zdruncinat ALBANIA-MACEDONIA BORDER REGION la ora 17:08:28.
Seismul a avut loc la o distanță foarte mică de orașele:34km NE de Tirana, 95km SV de Prizren, 119km SV de Skopje, 157km SV de Pristina, 247km V de Thessaloniki, 250km SV de Nis, 271km NE de Taranto, 281km E de Bari, 293km SV de Sofia, anunţă INFP.
În urmă cu doi ani, un alt cutremur a scos Albania din temelii. După această tragedie, peste 600 de persoane au fost rănite, iar 21 au decedat.
O lună cu 9 cutremure în România
Un cutremur cu magnitudinea 3,6 pe Richter s-a produs marţi seară, la ora locală 17:20, în zona seismică Vrancea, judeţul Prahova, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Fenomenul a avut loc la o adâncime de 71 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 34 km sud-est de Braşov, 53 km nord de Ploieşti, 103 km nord-est de Piteşti şi 111 km nord de Bucureşti.
România s-a confruntat cu o serie de incidente asemănătoare într-o singură lună, fiind nouă cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,6 pe scara Richter. Un seism care a speriat poporul român a fost în luna mai, având o magnitudine de 4,7. Acesta a fost simțit și în Capitală.
În Romania, nivelul hazardului seismic este descifrat de prezenta mai multor zone seismogene cu potențial distructiv. Cea mai importantă, atât din punct de vedere al energiei seismice eliberate, cât și al ariei distrugerilor provocate, este sursa de cutremure majore de adâncime intermediară (60 – 200 km), localizată la curbura Carpatilor Orientali – regiunea Vrancea, potrivit Romania TV.
Zonele favorizate , fiind doar cutremure superficiale sunt : zona Făgăraș – Câmpulung, în partea estică a Carpatilor Meridionali; zonele Danubiana, Banat și Crișana – Maramureș, situate în sud-vestul, vestul și respectiv nord-vestul României; zona de adâncime crustala Vrancea; depresiunea Bârlad și depresiunea Predobrogeana, localizate în estul României; falia Intramoesica, în sud-est; depresiunea Transilvaniei, în partea centrală a teritoriului.
Cele mai puternice fenomene pot apărea în sud-estul extrem al țării, existând reacții din cauza zonei seismice Shabla.