Evenimentul Zilei > EVZ Special > A făcut ca ușile templelor din Egipt să se deschidă automat acum 2000 de ani
A făcut ca ușile templelor din Egipt să se deschidă automat acum 2000 de ani

A făcut ca ușile templelor din Egipt să se deschidă automat acum 2000 de ani

Numele său este legat de istoria învățământului, fiind primul om din lume care a deschis o școală-politehnică, la Alexandria, Egipt, unde a activat toată viața, ca profesor și conducător.

Heron din Alexandria, care a trăit între anii 10 și 70 d.Hr, a fost un matematician, enciclopedist și inginer grec ce a trăit în Alexandria, Egipt, care aparținea de Imperiul Roman.

A descoperit puterea aburului.

A adus contribuții în geometrie, astronomie, fizică, tehnică, matematică.

A stabilit formula pentru aria rombului (ca semiprodusul diagonalelor); a determinat volumele corpurilor; a tratat problema duplicării cubului; a redat metoda de determinare aproximativă a rădăcinii cubice, a definit termeni tehnici din geometrie.

I se atribuie formula lui Heron de calcul al ariei unui triunghi cunoscând lungimile laturilor.

A inventat: Diopterul – instrument optic pentru măsurări geodezice și astronomice; Distribuitorul de apă; Ușile care se deschideau automat prin forța burului, care erau amplasate la intrarea în temple; Mașini și turbine pe bază de abur.

Cea mai importantă operă geometrică a lui Heron, Metrica, este un compendiu, în trei cărți, de reguli și formule geometrice pe care Heron le-a adunat dintr-o varietate de surse, unele dintre ele venind din vechiul Babilon.

Cartea Iui enumeră mijloace de a găsi aria diferitelor figuri plane și suprafețele solidelor comune. Include o derivare a formulei lui Heron (de fapt, formula lui Arhimede) pentru aria A a unui triunghi,

Cartea I conține, de asemenea, o metodă iterativă cunoscută de babilonieni (c. 2000 î.Hr.) pentru aproximarea rădăcinii pătrate a unui număr la o precizie arbitrară. (O variație a unei astfel de metode iterative este frecvent utilizată de computere astăzi.)

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric