Evenimentul Zilei > Actualitate > A „căzut” și ultimul bastion exclusive masculin: St Benet’s Hall acceptă eleve!
A „căzut” și ultimul bastion exclusive masculin: St Benet’s Hall acceptă eleve!

A „căzut” și ultimul bastion exclusive masculin: St Benet’s Hall acceptă eleve!

Instituția de învățământ, din cadrul Universității Oxford din Marea Britanie, a pus capăt unei perioade de peste un secol în care a admis numai cursanți de sex masculin, pronunțându-se în favoarea admiterii femeilor în acest centru academic.

Werner G. Jeanrond, director al St Benet's Hall, a spus într-un interviu pentru agenția spaniolă de presă EFE, preluat de Agerpres, că încă de la preluarea funcției avea intenția de a permite și accesul femeilor în universitate, dar din motive logistice nu a fost posibil.

„Acum este momentul de a face acest lucru, pentru că, începând cu următorul an universitar, vom avea o nouă clădire pentru a primi tineri și tinere care vor dori să studieze în această universitate“, a adăugat Jeanrond. Potrivit acestuia, admiterea tinerelor în instituția pe care o conduce presupune o „transformare radicală“ și numai un grup restrâns de studenți au manifestat reticență față de decizia conducerii, strict din motive istorice. „Peste 90% dintre studenți sprijină în mod energic admiterea femeilor“, a explicat Jeanrond.

Prima școală “feminină”, în 1879

Procesul vizând egalitatea între sexe la Universitatea Oxford a început în secolul al XIX-lea, prin crearea, în 1879, a instituției Lady Margaret Hall, datorită Asociației pentru promovarea Educației Superioare Feminine și diferitelor inițiative individuale.

Au urmat instituțiile feminine St Hugh's College, în 1886, și St Hilda's College, în 1893.

În 1920, Universitatea Oxford a făcut un pas istoric către egalitatea de gen și a numit femeile membri cu drepturi depline ai instituției academice.

De atunci, vremurile au evoluat și cinci dintre instituțiile universitare care acceptau numai cursanți de sex masculin – Brasenose College, Jesus College, Wadham College, Hertford College și St Catherine's College – au acceptat egalitatea de gen și au admis, pentru prima dată, femeile, în 1974.

Viitorul prorector al Oxford, o femeie

St Benet's Hall finalizează acest proces vizând educația universitară mixtă la Oxford.

Alt moment însemnat în favoarea sexului feminin este recenta nominalizare a profesoarei Louise Richardson ca viitor prorector (vice-chancellor) al Universității Oxford.