Evangheliile nu spun nimic despre viața pe care a dus-o Iisus Hristos între 12 și 30 de ani. Singurul care face excepție este Evanghelistul Luca, ce scrie o singură frază: „Şi Iisus creştea în înţelepciune, în statură, şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor“.
Misterul acestor ani i-a intrigat pe creștini de-a lubgul secolelor. S-au imaginat tot felul de ipoteze. Una dintre ele, poate cea mai cunoscută, se referă la o misterioasă călătorie a Mântuitorului în India.
Subiectul este readus în discuție de un documentar realizat de National Geographic și intitulat „Secret Lives Of Jesus” . Se vorbește despre vechile texte tibetane pe care călugării budiști i le-ar fi arătat aventurierului și jurnalistului rus Nikolai Notovich în 1887.
Misterioasele documente ale lui Notovich
Potrivit relatării lui Notovich, care a scris și o carte pe acest subiect, în vreme ce călătorea în îndepărtatul Ladakh, a căzut de pe cal și și-a rupt piciorul.
Statele Unite ale Americii vor avea doi președinți? Ce surpriză i se pregătește lui Biden
A avut mare noroc, călugării budiști de la mănăstirea Hemis l-au ajutat. La scurt timp, i-au prezentat un manuscris vechi numit „Viața Sfântului Issa, cel mai bun dintre fiii oamenilor”.
Ghidul lui Notovich a tradus textul în limba rusă, iar ziaristul a început să-și pună întrebări, pentru că povestea despre Issa prezenta asemănări tulburătoare cu cele ale evangheliștilor.
Notovich susținea că ar fi ajuns rapid la concluzia că textul pe care i-l arătaseră călugării era o relatare a anilor pierduți ai lui Iisus dintre 12 și 30 de ani.
„Unii oameni au crezut că ar putea exista un fel de legătură între acești mari profesori ai diferitelor religii. Și că Isus ar fi putut găsi unele dintre ideile sale mistice ca fiind idei care au apărut din hinduism și budism”, le-a declarat ziariștilor de National Geographic profesorul Meye, care predă studii creștine la Chapman University.
Alertă în Europa! S-a mai descoperit un virus mutant în Marea Britanie! Care este marele pericol?
Un motiv în plus pentru ca autorii documentarului să insiste pe această ipoteză: „Chiar și numele pe care-l purta acest profet din Himalaya este un indiciu”. „Issa” înseamnă „Iisus” în mai multe limbi din est; este numele arab pentru Isus în Islam și înseamnă „Domnul” în sanscrită.
Documentarul merge chiar mai departe. Potrivit lui Notovich, textele vechi spun că Issa a petrecut șase ani în India, trăind și predând printre brahmani - marii preoți ai hinduismului. Învățăturile lui Issa ar fi semănat izbitor cu cele din Evangheliile Noului Testament. „Nu vă închinați idolilor. Nu vă considerați mai presus. Nu vă umiliți aproapele. Ajutați-i pe cei săraci. Susțineți pe cei slabi. Nu faceți rău nimănui. alții."
Notovich, care şi-a publicat povestea în 1894, susține că însuşi Dalai Lama i-ar fi arătat două cărţi vechi legate în piele care conţineau povestea vieţii lui Issa/Iisus, scrisă în limba vechilor călugări budişti. Ar fi vorba de un text alcătuită din 244 de versete, împărțite în 14 capitole.
Misterioasa carte păstrată de tibetani ar fi conţinut și întîmplări similare celor din Vechiul şi Noul Testament, dar şi relatări despre Issa, care la 14 ani a trecut prin Sing, o regiune din Pakistan. El a plecat mai departe şi s-a stabilit la Juggernaut, unde a fost primit cu bucurie de către preoţii brahmani. A locuit în mai multe oraşe din India, ca Rajagriha, Benares, unde a studiat Vedele. Apoi s-a stabilit în ţinutul Gautamides, locul de naştere al marelui Buddha Sakyamuni. A plecat din Munţii Himalaya, a coborît în valea Rajputanei şi s-a îndreptat către Apus, predicînd diverselor popoare.
NASA a testat cu brio „teleportarea cuantică”! Experimentul va schimba din temelii lumea!
Perioada din India nu a fost lipsită de incidente. Pentru că a dezvăluit castelor inferioare din tainele scrierilor sfinte, preoţii şi războinicii au plănuit să-l condamne pe Issa la moarte, dar acesta a fost avertizat de către susţinătorii săi şi a scăpat. La 29 de ani, Issa s-a întors în Palestina, scrie ziarul britanic Express.
Toată povestea e o înșelătorie?
Oricât de interesantă ar fi ipoteza susținută de Notovich, și mai nou, de National Geographic este puțin probabil ca ea să fie și adevărată. Încă de la început, teoria a fost privită cu mare suspiciune de cercetătorii serioși.
Filologul Max Müller și-a exprimat neîncrederea cu privire la relatare și a sugerat că Notovich fie a fost victima unei glume, fie a inventat el însuși dovezile. De altfel, Müller a mers chiar mai departe. i-a scris călugărului budist care conducea mănăstirea Hemis pentru a întreba despre document și despre povestea lui Notovich. Răspunsul călugărului a fost cât se poate de edificator: nu a existat niciun vizitator occidental la mănăstire în ultimii cincisprezece ani și nici documente care să susțină o asemenea poveste.
Alți cărturari europeni au fost chiar mai duri. Expertul în indianistică Leopold von Schroeder a catalogat povestea lui Notovitch drept „o minciună gogonată”. Archibald Douglas, profesor de engleză și istorie la Colegiul guvernamental din Agra, a vizitat personal mănăstirea Hemis pentru a vorbi cu călugării. Intrigați de interesul brusc al occidentalilor, aceștia au confirmat că Notovich nu a fost niciodată acolo și că nu au văzut în viața lor asemenea documente.
După toate aceste investigații, Wilhelm Schneemelcher a afirmat răspicat că relatările lui Notovich sunt mai mult ca sigur false.
Odată ce povestea sa a fost examinată cu atenție de istorici, se spune că Notovtch însuși ar fi mărturisit la un moment dat că a fabricat dovezile.
De altfel, Bart D. Ehrman, cunoscut istoric al Bibliei, a declarant tranșant cu privire la acest subiect „Astăzi nu există un singur cercetător recunoscut de pe planetă care să aibă îndoieli cu privire la această chestiune. Întreaga poveste a fost inventată de Notovitch, care a câștigat o mulțime de bani și multă notorietate cu păcăleala sa.
Minciuna continuă
Autorii documentarului de pe National Geographic nu sunt singurii care continuă să promoveze ideea călătoriei lui Hristos în India. Un învățat Indian, Swami Abhedananda, a susținut că a vizitat mănăstirea Hemis în 1922 pentru a verifica povestea lui Notovich. El a confirmat povestea rusului și chiar a tradus câteva pasaje din manuscris cu ajutorul unui călugăr.
Teoria este susţinută de însuşi liderul spiritual indian Sri Bharati Krishna, care spunea în 1959, într-un interviu: „Acesta este adevărul. Am studiat vechile documente de la Templul Puri Jaggannath care confirmă aceste fapte. El a fost cunoscut ca Issa şi o mare parte din timpul petrecut în India, a stat la Tempul din Jaggannath. Cînd s-a întors în ţinuturile de unde provenea, el şi-a expus învăţăturile, care sînt cunoscute astăzi ca fiind creştine“.
Cu toate acestea, manuscrisul original nu a putut fi consultat nici până în zilele noastre de cercetători serioși.â